Tzd Genel Başkanı Yetkin:

Tzd Genel Başkanı Yetkin:

"Don olayları ve kar yağışları, fındık, kayısı, badem, ceviz başta olmak üzere bir çok meyve ağacına zarar verirken sera ürünlerini de olumsuz etkiledi"

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, sıcaklıkların sıfırın altına düşmesi nedeniyle bazı bölgelerde meyve ve sebze üretiminin olumsuz etkilendiğini belirtti.

Yetkin, yazılı açıklamasında, nisan ayında kar yağışı ve don nedeniyle fındık, kayısı, badem ve ceviz başta olmak üzere bir çok meyve ağacının zarar gördüğünü, sera ürünlerinin olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Don nedeniyle Ege Bölgesi'ndeki üzüm bağlarının bir kısmının zarar gördüğünü kaydeden Yetkin, "20-23 Nisan tarihlerinde Manisa başta olmak üzere çekirdeksiz üzüm yetiştirilen bölgelerde dondan zarar gören arazi miktarının yüz binlerce dönümü bulduğu tahmin ediliyor. Bölgedeki üzüm üreticilerinin önemli bir bölümünün tarım sigortası yaptırmamış olması durumu daha da vahim bir hale getiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Malatya'da da aşırı yağışların yol açtığı hastalıklar ve don olaylarının kayısı ağaçlarının yaklaşık yarısını olumsuz etkilediğini belirten Yetkin, kayısı rekoltesinin bu yıl da düşük olmasının beklendiğini kaydetti. Yetkin, üreticilerin, fındığa olduğu gibi kayısıya da "alan bazlı destekleme" verilmesini talep ettiğini ifade etti.

-Hububatta rekolte artacak

Buğday başta olmak üzere hububat ürünlerinin ise soğuktan ve kar yağışlarından olumlu etkilendiğine dikkati çeken Yetkin, bunun rekolteyi arttıracağını ve ürün kalitesini yükselteceğini bildirdi.

Bu yıl buğday hasadının mayıs sonlarından itibaren Çukurova bölgesinden başlamasını ve rekoltenin 22 milyon tona ulaşmasının beklendiğini ifade eden Yetkin, arpa rekoltesinde de ciddi artışın olacağını kaydetti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı