TZD Genel Başkanı Demirtaş:

TZD Genel Başkanı Demirtaş:

"Tarımsal girdilerin büyük ölçüde ithal edilmesi dolayısıyla bu (dolar/TL) yükselişin olumsuz etkilerinden en fazla etkilenecek sektör tarım sektörüdür. Bu girdilerin başında da mazot gelmektedir. Tarımda kullanılan mazot üzerinden alınan vergilerin hafif

ANKARA (AA) - Türki̇ye Zi̇raatçılar Derneği̇ (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, doların Türk Lirası (TL) karşısındaki yükselişinin olumsuz etkilerinden en fazla etkilenecek sektörlerden olan tarımda kullanılan mazottan alınan vergilerin hafifletilmesinde büyük yarar bulunduğunu bildirdi.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de tarımsal girdilerde dışa bağımlılık oranının yüksek olduğunu, bu nedenle üreticilerin döviz fiyatlarındaki dalgalanmalardan büyük zarar gördüğünü ifade etti.

Tarım kesiminde kişi başına düşen milli gelirin 2 bin 800 dolara kadar gerilediğini belirten Demirtaş, tarımsal nüfusun yaşam standardının kentsel nüfusun çok altına düştüğünü kaydetti.

Demirtaş, son günlerdeki doların TL karşısındaki yükselişine dikkati çekerek, "Tarımsal girdilerin büyük ölçüde ithal edilmesi dolayısıyla bu yükselişin olumsuz etkilerinden en fazla etkilenecek sektör tarım sektörüdür. Bu girdilerin başında da mazot gelmektedir. Bilindiği gibi mazot üzerinden alınan vergiler neredeyse bütçeden destekleme fonuna ayrılan kaynağın tümünü götürmektedir. Bu durumda geçmişte olduğu gibi tarımda kullanılan mazot üzerinden alınan vergilerin hafifletilmesinde büyük yarar bulunmaktadır." ifadesini kullandı.

Önümüzdeki dönemde tarım sektörünün güçlenip gelişebilmesi için tarım politikalarının bazı ilkeler üzerine oturtulması gerektiğinin altını çizen Demirtaş, şunları kaydetti:

"Türkiye kendine yeterliliği olmayan ürünlerde yeterliliği hedeflemeli ve ihracat olanağı olan ürünlerin üretimi teşvik edilmelidir. Yapılan planlar açık ve net hedeflere sahip olmalı ve kamunun desteğiyle uygulanmalıdır. Küçük ve orta üreticilerin gerek üretim gerekse ürünlerini pazarlama aşamasında uğradıkları zararı önleyecek ve tarım topraklarını koruyacak önlemler alınmalı ve uygulanmalıdır. Girdi fiyatlarındaki aşırı artışa karşı sübvansiyon uygulanmalıdır. Tarım sektörünün geliştirilmesi küçük ve orta üreticilerin yok edilerek plantasyon tipi işletmelerin kurulmasından değil, aile çiftçiliğinin korunmasından geçer. O nedenle küçük ve orta üreticilerin örgütlerinin kurulması ve geliştirilmesi teşvik edilmelidir. Tarım sektörü gıda ve hayvancılık sektörleriyle birlikte ele alınarak tarımsal üretim, sanayi, pazarlama ve ticaret entegre edilmelidir. Tarım sektörümüzün mevcut yapısı ve güncel gelişmeler, önümüzde önemli fırsatlar yattığını göstermektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :