TYB Konya Şubesi'nin 2014 kültürel etkinlikleri sürüyor

TYB Konya Şubesi'nin 2014 kültürel etkinlikleri sürüyor

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin 2014 Kültürel Etkinlikleri kapsamında bu hafta Hz. Mevlana ve Mesnevi üzerine konuşuldu.

İl Halk Kütüphanesi Salonun’daki programda, TYB Konya Şubesi’nin misafiri olarak Konya’ya gelen Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, “Mevlana ve Mesnevi’ye Yakınlaşmak” konulu bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Karaismailoğlu, Mesnevi’nin günümüz şartlarına göre yeniden okunarak yorumlanması gerektiğini belirterek, Mevlana ve ailesinin Konya’ya gelişlerinin 786. Yıldönümünde düzenlenen programla Konya’da olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

 

MEVLANA ÜMİT KAYNAĞIYDI

Ecdadının, Mesnevi okumalarına çok önem verdiğini belirten Prof. Dr. Karaismailoğlu, Mesnevi’den, “Sen bize o sultanın huzuruna varmak mümkün değildir deme / Kerem sahipleriyle varmak hiç de zor değildir” mealindeki beyitlerini okuyarak Hz. Mevlana’nın yaşadığı dönemde insanlara bir ümit kaynağı olduğunu, toplumun yaşadığı sıkıntılar karşısında asla ümitsizliğe düşülmemesini gerektiğini, kendi döneminde yol gösterici olduğu gibi kendinden sonraki dönemlere de ışık tuttuğunu vurguladı.

Prof. Dr. Karaismailoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Hz Mevlana’nın fikirleri toplumu birleştiricidir. O, toplumsal birlik ve beraberliği temin etmek için uğraşır. Onun Mesnevisinde Horasan’ın, Gazne’nin çok önemli bir yeri vardır. Gazneli Sultan Mahmut ile veziri Ayaz’ı hikâyelerine konu eder. Bunun yanında 3 bin 500 - 4 bine yakın ayeti kerime ve Hz. Peygamberin hadislerinin açıklamasını yapar. Anlattığı hikayeler anlatıma bir değişiklik katar, ifadeyi zenginleştirir. İnsan-ı kamil yetiştirmeyi hedef edinen tasavvufi yolun, sufi inancın inceliklerinin anlatıldığı Mesnevi’de derviş ile padişahın defterdar ve adamlarının hikayesini dile getirerek insana ve insanlığa, gerçek kul olma yolunda ne gibi fedakarlıkların yapılması gerektiği yolunda mesajlar vermektedir.”

 

MESNEVİ OKUMALARINA İHTİYAÇ VAR

Hz. Mevlana’nın Mesnevisinde hem Türk kültürünün hem de İslam’ın harmanlaştığını ifade eden Prof. Dr. Karaismailoğlu, ecdadımız Selçuklu ve Osmanlılar onun geleneğini 20 yüzyıla kadar getirdiğini bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti gençlerinin ilim ve fikir adamlarının devam ettireceğini söyledi. Mesnevi okumanın bu günde çok büyük ihtiyaç olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, Hz. Mevlana’nın fikirlerini günümüzün şartlarına göre yorumlayıp tekrar okumamız gerektiğine dikkat çekti.

Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu’nun yanı sıra Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen, SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlna Celaleddin-i Rumi’nin 21. Batından Torunu Dr. A. Selahaddin Hidayetoğlu, Türk Dil Kurumu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, çok sayıda akademisyen, yazar ve öğrenci katıldı. Programın sonunda Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’na TYB adına katılım belgesini Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen takdim etti. Karaismailoğlu’na ayrıca İl Kültür Müdürlüğü yayınlarından hediye edildi.