TYB Konya Şubesinde Orhan Kemal anıldı

TYB Konya Şubesinde Orhan Kemal anıldı

KONYA (AA) - Doğumunun 100. yılı dolayısıyla birçok şehirde adına etkinlik düzenlenen Orhan Kemal, Türkiye Yzarlar Birliği (TYB) Konya Şubesinin düzenlediği programla anıldı. İl Halk...

KONYA (AA) - Doğumunun 100. yılı dolayısıyla birçok şehirde adına etkinlik düzenlenen Orhan Kemal, Türkiye Yzarlar Birliği (TYB) Konya Şubesinin düzenlediği programla anıldı. 

İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi İbrahim Demirci, Orhan Kemal'in toplumun alt-orta kesimini ve varoşlarda yaşayan insanları romanlarında konu olarak işlediğini söyledi.

Kemal ile Kemal Tahir arasındaki en büyük farkın eğitim faktörü olduğunu belirten Demirci, iki yazar arasında tarihi perspektife bakış açısından da büyük farklılıklar olduğunu ifade etti.

Orhan Kemal'in yazı hayatına şair olarak başladığını ve hece ölçüsü ile şiirler yazdığını anlatan Demirci, şunları kaydetti:

"Cezaevinde Nazım Hikmet ile tanıştıktan sonra Orhan Kemal’in hayata bakışı değişti ve şairlikten roman yazarlığına geçti. Orhan Kemal kendisine örnek olarak Rus yazarları aldı. En büyük hayali Maksim Gorki gibi bir yazar olmaktı. Onun iyi ve köklü bir eğitim almamış olması, bu hayalini gerçekleştirmesine engel oldu. Orhan Kemal romanlarını yazarken ideoloji propagandası yapmak yerine sadece olayları yansıtmakla yetindi. Sofya'da vefat eden yazar, edebiyatımızda önemli bir yere sahiptir."

Kaynak:Haber Kaynağı