TÜVTÜRK'te 'hafif kusur'lu

TÜVTÜRK'te 'hafif kusur'lu

Yansan Yangın ve Güvenlik Sitemleri Yönetim Kurulu Başkanı Habip Çağlayan Memleket'e konuştu.

Yansan Yangın ve Güvenlik Sitemleri Yönetim Kurulu Başkanı Habip Çağlayan, TÜVTÜRK'ün araç muayenesi esnasında yangın söndürme cihazının eksik olması ya da ciddi kontrol yapılmamasının 'hafif kusur' olarak görülmesini eleştirdi ve "güvenlik olarak hafif kusurdan çıkarılarak bu tüplerin araçlarda bulundurulması zorunlu hale getirilmelidir" dedi.

tuvturk-792.jpg

ARAÇ MUAYENESİNDE İNANILMAZ KURNAZLIK

Türkiye'de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olarak uluslararası standartlarda gerçekleştirdiği periyodik araç muayenesi hizmeti ile trafik ve araç güvenliğine katkı sağlayan TÜVTÜRK, son yapılan düzenleme ile araçta bulundurulması gereken yangın tüpünün olmaması ya da kontrol süresi geçmiş olmasını hafif kusur sayarak adeta zorunluluktan çıkardığı için araç sahipleri bu tüpleri almaktan vazgeçti. Görünürde, araçlarda ilk yardım çantası ve yangın söndürme tüpü olması gerekiyor. Bunlar dışarıda 15 liraya satılıyor, ancak sürücü satın alacağına 5 liraya kiralıyor. 10 lira daha verse kendisinin olacak ve yaşanabilecek olumsuz bir durumda müdahale edebilme şansına kavuşacak, böylece yakınının ya da çocuğunun hayatını kurtaracak. Ancak hafif kusur olarak görülmesi araç sahiplerini kurnazlığı sevk ediyor.

İNSANLARIN HAYATI SÖZ KONUSU

'Önceleri araçlardaki yangın tüpü olmaması ya da kontrol süresinin geçmiş olması ağır kusurdu, onun için herkes işi ciddiye alıyordu' hatırlatması yapan Yansan Yangın ve Güvenlik Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Habip Çağlayan "Herkesin aracı var. Bu işe ilk başladığımda; yangın araç söndürme cihazlarının eksik olması ağır kusur olarak görülüyor ve muayeneden geçmiyordu. Dolayısıyla o esnada herkes bilinçlendi ve yangın söndürme cihazlarını almaya başladılar. Şimdi ise ilk yardım çantasıyla birlikte yangın söndürme cihazları satılıyor, hatta 5 liraya kiralıyor. Bunları lütfen dikkate almasınlar. TÜVTÜRK’ün en büyük eksiği budur. Yani, yangın söndürme cihazı olmayan araçlar hafif kusurlu geçiyor ama tam tersine ağır kusurlu olması gerekiyor. Zira kendisinin, ya da ailesinin hayatı söz konusu. TÜVTÜRK serbest bırakınca insanlar da savsaklıyor, ciddiye almıyor" dedi.

Öte yandan TÜVTÜRK'ün resmi sitesindeki bilgilendirme şu şekilde; Yangın söndürme tüpü:yok,eksik,kontrol süresi geçmiş,tanımlama yapılmamış,zor görünüyor ulaşılıyor,sürücü yakınında değil,bağlantı braket(leri) uygun değil (Hafif kusur)

M. Ali Elmacı-Memleket