Tütün tehlikeli, nargile masum değil!

Tütün tehlikeli, nargile masum değil!

Dr. Seyit Karaca, kadınlarda meme, tiroit ve bağırsak kanserleri en sık görülen kanserler olarak sıralanırken; erkeklerde ise akciğer, prostat ve kolorektal kanserler başı çektiğini belirterek, artan tütün ürünleri kullanımının riski artırdığını söyledi

Konya Tabip Odası  ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Konya Şube Başkanı Dr. Seyit Karaca, “4 Şubat Dünya Kanser Günü” münasebetiyle bir açıklama yayınladı.

Kanser hastalığıyla ilgili farkındalığı artırma ve erken önlem alma konularının önemine değinen Karaca, “4 Şubat Dünya Kanser Günü dünya genelinde görülme sıklığı giderek artmakta olan kanser hastalığıyla ilgili farkındalığı arttırmak, erken tanı ve tedavi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla her yıl ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinliklere sahne olmaktadır. Kanserin bazı türlerinde hastalığın ortaya çıkışı engellenebilir. Bu nedenle kanserde birincil ve ikincil korunma ayrıca önem taşır. Birincil koruma; kanser oluşumuna neden olan risk faktörlerinin ortadan kaldırılarak hastalığın oluşumunun engellendiği koruma şeklidir. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunma, düzenli spor yapma, sağlıklı beslenme, alkol, sigara, radyasyon ve stresten uzak durma, gereksiz ilaç kullanımından kaçınma ile emzirme bunların arasında sayılabilir. İkincil koruma ise, kansere karşı yapılan erken tanı ve tarama faaliyetlerini kapsamaktadır” dedi.

Tütün tehlikeli, nargile masum değil!

Türkiye'de kadınlarda meme, tiroit ve bağırsak kanserleri en sık görülen kanserler olarak sıralanırken; erkeklerde ise akciğer, prostat ve kolorektal kanserler başı çektiğine değinen Karaca, “Son yıllarda kadınlar arasında tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmasının artışına bağlı olarak akciğer kanseri vakalarında da ciddi artışların yaşandığı gerçeğiyle de karşı karşıyayız. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan son tütün kullanımı raporunda Türkiye'de de bu duruma özel dikkat çekilmiştir. Nargilenin masum gösterilmeye çalışılması ve bu alanda açılan işletmelerin istihdama katkıları gibi masum nedenler maalesef tütün ve tütün ürünleri kullanımına ilişkin suistimallere yönelik mücadeleyi de zaafa uğratmaktadır. Rahim kanseri ve karaciğer kanseri gibi aşı ile önemli ölçüde önlenebilir kanserler de maalesef toplumumuzda yaygındır. Yöresel beslenme alışkanlıklarımızın lifli besinleri daha az içermesi ve karbonhidrat ağırlıklı olması nedeniyle de mide ve bağırsak kanserleri yöresel olarak yaygın görülmektedir” diye konuştu.

Kanseri önlemek mümkün

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programlarının erken teşhis açısından önemini vurgulayan Karaca, şunları söyledi: Son yıllarda kanser vakalarında artış olduğu yönünde bir algı olabilir. Rakamsal artışların en önemli sebebi hastaneye ve hekime ulaşmanın kolaylaşması ve hekimler açısından teşhis imkanlarının artmış olmasıdır. Ayrıca bu konuda ülke kayıtlarımızın da daha düzenli tutuluyor olması diğer bir sebeptir. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programlarının erken teşhis açısından önemi büyüktür. Unutmayalım ki kanseri önlemek mümkündür. Bunun yanında önceliğimiz bedenimizi sağlıklı tutup hastalanmayı engellemektir.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :