Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası

Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:- "(Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı) sloganını yeniden hayata geçirmeli, bir ürünün yerlisi varsa hepimiz onu tüketmeli, kullanmalıyız. Milli bir bilinç içinde hareket etmeliyiz"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doların etkisini azaltmanın yolunun yerli malından geçtiğini belirterek, "Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı" sloganının yeniden hayata geçirilerek, yerli ürünlerin tüketilmesini istedi.

Bayraktar, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, dolar kurunun ekonominin gerekleri dışında aşırı yükseldiğini, ülke ekonomisine zarar verir hale geldiğini ifade ederek, Türk ekonomisinin, dünyadaki hatta Avrupa Birliği üyesi çoğu ülkeden daha iyi durumda olduğunu, bu nedenle dolardaki yükselmeyi hiçbir gerekçeyle açıklamanın mümkün olmadığını kaydetti.

Türk lirasının güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, doların değer kazanmasının ekonominin hemen hemen bütün alanlarına, tarıma da zarar verdiğini vurguladı.

Bayraktar, doların etkisini azaltmak için "yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı" sloganının yeniden hayata geçirilerek, bir ürünün yerlisi varsa herkesin onu tüketmesi ve kullanması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Milli bir bilinç içinde hareket etmeliyiz. Hepimiz ithal ürün özentisinden vazgeçmeli, Türkiye’de üretilen ürünlere yönelmeliyiz. Ülkemizde her şey üretiliyor. Unutmayalım, ithal ürün tercih ettiğimizde kendi çiftçimiz, üreticimiz yerine başka ülkelerin çiftçisine, üreticisine kazandırıyoruz. Tarımda iyi bir planlamayla ithalatı yarı yarıya azaltırız. Kahve, kakao gibi ürünleri Türkiye’de yetiştiremeyiz ama ithal ettiğimiz çoğu ürünü ülkemizde rahatlıkla üretiriz. Vatandaş olarak ne kadar çok yerli ürün kullanırsak, o kadar az ithalat yapar, dolara ihtiyacımızı o kadar çok azaltırız.

Çiftçimiz, gecesini gündüzüne katarak, yaz-kış, yağmur-çamur demeden her türlü ürünü yetiştiriyor. Bu ürünler, ithal ürünlerden çok daha doğal ve lezzetli. Çiftçimizin ürünlerini içimizde hiçbir kuşku olmadan tüketebiliriz. Ebeveynler de çocuklarına yerli malı kullanmanın önemini aşılamalıdır. Okullarda da yerli malı haftası büyük etkinliklerle kutlanmalıdır. Bu konuda tüm toplumu harekete geçirmeli, toplumsal bir bilinç yaratmalıyız."

Bu haftanın aynı zamanda tutum ve yatırım haftası olduğunu, tutumluluğun gıdada çok önem taşıdığını, meyve ve sebzenin bazı hesaplamalara göre 4’te 1’inin daha tüketiciye ulaşmadan kaybedildiğini belirten Bayraktar, tarımda suyun tasarruflu kullanılması için sulama altyapısının yenilenmesini, hasat, taşıma, depolama ve paketlemede ürün kaybını en alt düzeye indirmek için gerekli yatırımların yapılmasını istedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :