Tutuklu Katalan STK liderlerine destek eylemi

Tutuklu Katalan STK liderlerine destek eylemi

Barselona kent merkezinde toplanan binlerce kişi, iki Katalan sivil toplum kuruluşu liderinin tutuklanmasını mum yakarak protesto etti- Barselona Belediyesi, Katalan sivil toplum örgütü liderlerinin tutuklanması nedeniyle 2 gün boyunca tüm kurumsal etkinl

MADRİD (AA) - İspanya Ulusal Mahkemesi'nin "devlete başkaldırma ve halkı jandarmaya karşı kışkırtma" suçlamalarından dolayı iki Katalan sivil toplum kuruluşu (STK) liderinin tutuklu yargılanmasına karar vermesi Barselona'da protesto edildi.

Madrid yakınlarındaki Soto del Real cezaevinde bulunan bağımsızlık yanlısı "Katalonya Ulusal Asamblesi" (ANC) ve "Omnium Cultural" adlı sivil toplum kuruluşlarının liderleri Jordi Sanchez ve Jordi Cuixart'a destek için Barselona kent merkezinde toplanan binlerce kişi mum yaktı.

"Özgürlük" yazan büyük bir pankart açan bağımsızlık yanlıları, "Siyasi tutuklulara özgürlük", "Yalnız değilsiniz", "Sizi evde istiyoruz", "İşgal güçleri dışarı", "Geri adım atmayacağız", "Avrupa neredesin?" şeklinde slogan attı.

İspanya hükümeti ile anlaşmalı yasal bir referandum yapılmasının gerekli olduğunu savunan Barselona Belediye Başkanı Ada Colau, Katalan sivil toplum örgütü liderlerinin tutuklanması nedeniyle 2 gün boyunca belediyedeki tüm kurumsal etkinlikleri durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Cezaevinde bulunan sivil toplum örgütü liderlerini "siyasi tutuklu" olarak tanımlayan Colau, İspanyol devletini "insan haklarına karşı bir saldırı yapmak ve Avrupa Birliği'nin temellerinden uzaklaşmakla" suçladı.

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Sözücü Jordi Turull da "ANC ve Omnium Cultural sivil toplum kuruluşlarının liderlerinin tutuklanması İspanyol devletinin 1 Ekim'deki referanduma karşı bir öç almasıdır. İspanyol devleti tarafından yeni bir demokrasi utancı sayfası açılmıştır. Siyasi tutuklular, İspanya devleti ile diyalog köprülerini dinamitlemek demektir." yorumunda bulundu.

"İspanya'da siyasi tutuklu yok" açıklamasını yapan merkezi hükümet yetkilileri ise Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı sivil girişimlere öncülük eden ANC ve Omnium Cultural örgütlerinin liderlerinin cezaevine girmesini "devletin yasalarının işlediğinin bir göstergesi" olarak değerlendiriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :