"TÜSTAV'da Kadın Özel Arşivleri" konferansı

"TÜSTAV'da Kadın Özel Arşivleri" konferansı

İSTANBUL (AA) - Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfında, "TÜSTAV'da Kadın Özel Arşivleri" konulu konferans düzenlendi.Fatih Balat'taki vakıf...

İSTANBUL (AA) - Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfında, "TÜSTAV'da Kadın Özel Arşivleri" konulu konferans düzenlendi.

Fatih Balat'taki vakıf binasında gerçekleştirilen etkinliğe katılan arşivci Sibel Servet Sular, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfının (TÜSTAV) sahip olduğu eserler ve arşivler ile dijitalleştirilen belgelere ilişkin detaylı bilgi verdi.

Sular, 1992'de kurulan TÜSTAV'ın emek hareketi tarihi ile Türkiye'nin sosyal tarihine ilişkin belge birikimine sahip olduğunun altını çizerek, "Kuruluşundan bu yana Türkiye'nin yakın sosyal tarihinin aydınlanmasına yarayacak belgelerin gün ışığına çıkarılması, toplanması, arşiv olarak düzenlenmesi, araştırma faaliyetlerine açılması ve yayınlanması amacıyla faaliyet gösteren bir arşiv merkezidir. Akademisyenler, bu alanla ilgili çalışan sosyal tarihçiler, sosyologlar, sosyal bilimlerde çalışma yürüten herkesin faydalanabileceği bir yerdir." ifadelerini kullandı.

Arşiv kapasitesine de değinen Sular, kapsamlı bir arşive sahip olduklarına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"TÜSTAV arşivleri Türkiye'deki sosyal tarihin yanında, Avrupa'daki Türkiyelilerin faaliyetlerini de kapsamakta. 1950'lerde işçi göçüyle Avrupa'ya gitmiş ve orada kendi sosyalitesi çerçevesinde dayanışma gösteren, ilerici demokrat insanların bir araya topladığı belgeler ve Türkiye ile dayanışma faaliyetlerine ilişkin belgeler, aynı zamanda Avrupa'da yürütülen sosyal ve siyasal faaliyetlerin belgelerine de sahiptir. Bu anlamda geniş bir görsel ve işitsel arşiv birikimine sahip. Ciddi bir süreli yayın kütüphanesi de var. TÜSTAV ayrıca afiş gibi efemera dediğimiz arşive de sahiptir.

Sibel Servet Sular, bütün arşivleri dijitalleştirme hedefinde olan TÜSTAV'da süreli yayınların büyük oranda dijitalize edildiğini aktardı.

Kataloglanmış ve tasnif edilmiş 6 kadın arşivine de sahip olduklarını sözlerine ekleyen Sular, bu arşivlerin Behice Boran, Zülal Kılıç, Gelsenkirchen Kadınlar Birliği (GKB), Ülkü-Gürkan-Schneider, Gün Benderli-Togay ve İnci İşbulur'un olduğunu söyledi.

Arşivlerin kataloglanması ve saklama, depolama koşullarına ilişkin de bilgi veren Sular, etkinliğin ardından yöneltilen soruları yanıtladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :