TUSKAD’tan anlamlı proje

TUSKAD’tan anlamlı proje

Toplumsal Uzlaşı ve Sosyal Kalkınma Derneği (TUSKAD)'ın düzenlediği Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalıştayı Dedeman otelde yapıldı.

Çalıştay’a Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Şahin, Muhasebeciler Odası Başkanı İsmail Turan,  Toplumsal Uzlaşı ve Sosyal Kalkınma Derneği başkanı Cengiz Çivi, çok sayıda üniversite öğrencileri ve davetliler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan TUSKAD Genel Başkanı Cengiz Çivi, “ Dernek olarak yeni projeler üretmek için sanayimizin elaman ihtiyacı karşılamak üzere Sanayi ve Üniversite ile birlikte ortak proje üretiyoruz. Projemizde bize başvuran gençlerimizi Üniversitelerimizle çalışmalar sonucu İŞKUR’la birlikte eğiterek topluma kazandıracağız” diye konuştu.

 

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Duransoy, “Bilim adamlarımız, sanayicilerimiz, girişimcilerimiz böyle çalıştaylarda bir araya gelip beyin fırtınası yapmaları gerekiyor. Bu şekilde yapılan çalışmalar başarıya ulaştırır” ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra konuşan Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Şahin, “Dünyada sanayi ülkelerinin gelişmelerine kabaca bir göz attığımızda, büyümenin ilk evrelerini, yani geleneksel tarımdan hafif sanayiye geçiş sürecini göreceli olarak hızlı tamamladıklarını, ancak hafif sanayiden teknoloji içerikli üretime geçerken zorlandıklarını, büyüme hızlarının düştüğünü görüyoruz. Ülkemiz için de durum aslında çok farklı değil. Ağırlıklı olarak tarımsal ürün yapısına sahip olduğumuz 1970'lerin ardından, 80'li yıllarda emek yoğun geleneksel sektörlere doğru bir dönüşüm yaşandığını, 90'lı yılların başından bu yana da ağırlıklı düşük ve orta teknoloji içeren bir üretim yapısı oluştuğunu görüyoruz. Bundan sonrası için ise; bilgi temelli kalkınmayı esas alan, üniversite-sanayi-devlet işbirliğinden beslenen, Ar-Ge ve İnovasyon odaklı kalkınan yeni bir Türkiye hedefliyoruz. Bilgiyi tüketen değil, üreten ve ihraç eden bir Türkiye hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için, parasal sermaye tek başına yeterli değil. Bugünün dünyasında en kıymetli sermayenin; bilgi olduğunu, inovasyon olduğunu artık hepimiz kabul ediyoruz. Çünkü bilginin küçük paralarla büyük iş yapabilme kabiliyeti vardır. Almanya gibi hammadde fakiri bir ülkenin dünyanın 6'ıncı büyük ekonomisi olmasının, AB'nin finansörü olabilecek bir gücü elinde bulundurmasının ardında da Ar-Ge ve inovasyon kültürü, yani üretilebilen bilgi bulunmaktadır” dedi. Çalıştay, öğrenciler ve sanayiciler arasında soru cevap şeklinde devam etti.