TÜSİAD YYS Uygulamaları Semineri

TÜSİAD YYS Uygulamaları Semineri

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ticaretin Kolaylaştırılması Dairesi Başkanı Arslan:- "Gümrüklerdeki Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) belgeli şirket sayısı arttı"- "YYS'de prensipler esas. Sayının artması çok uzun sürmeyecektir"- TÜSİAD Dış Ticaret Çalış

İSTANBUL (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ticaretin Kolaylaştırılması Dairesi Başkanı Jale Arslan, gümrüklerdeki Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) sahibi şirket sayısının arttığını belirterek, "YYS'de prensipler esas. Sayının artması çok uzun sürmeyecektir." dedi.

Arslan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) Uygulamaları ve Son Durum Semineri'nde gümrük rejimine ilişkin bilgiler verdi.

YYS mevzuatı ve uygulamaları konusunda bilgiler veren Arslan, YYS'nin gümrük süreçlerinde sonradan kontrolün sağlanmasına elverişli bir yapı oluşturulduğunu söyledi.

Kayıtlarda kayıpların ve silinmelerin önüne geçmeyi sağlayacak sistemin hem firmalara hem de kamu idaresine kolaylık sağlayacağını ifade eden Arslan, YYS ile gümrükleme sistemlerinde sürdürülebilir iş süreçlerine ulaşılacağını kaydetti.

Arslan şunları ifade etti:

"Firmalarımızın kendi eksikliklerini görmesi ve gerektiğinde bizimle irtibata geçmesi bizim için önemli. Yapılan kayıtları sadece bir defa kontrol edip hata çıkarsa bakarız mı diyorlar, yoksa düzenli olarak kontrol ediliyor mu bunları özellikle bilmek istiyoruz." diye konuştu.


- "YYS'li firma sayısı 42"


Kamu idaresinin gümrük sisteminde bulunan 42 YYS'li firma sayısını artırmak istediğini belirten Arslan, şöyle konuştu:

"YYS'de kurallar çok katı ve net değil, burada prensipler esas. O güvenliğin ve arşiv düzeninin, sürekliliğinin sağlanması lazım. Sayının artması çok uzun sürmeyecektir diye düşünüyorum. Hazırlık süreci zor, çok kolay değil.

İki taraflı bir isteksizlik nedeniyle bugüne kadar sayı düşük kaldı. Ancak belgesini almayı başaran firmaların da bize ifade ettiği gibi statünün alınması gümrük firmaları için kurumsallaşma ve iş süreçleri adına çok faydalı."


- "Evraksız gümrük sistemine geçiş mümkün olmalı"


TÜSİAD Dış Ticaret Çalışma Grubu Başkanı Asım Barlın, TÜSİAD'ın 10 yıldır ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalar yaptığını belirterek, evraksız gümrük sisteminin uygulanabileceğine işaret etti.

Devletin network'ünün geliştiğini anlatan Barlın, "Günümüzde tüm belgeler gümrüğe ait bir elektronik havuzda toplanabiliyor. Bu noktaya gelmiş olan bir çalışma düzeni, evraksız gümrük faaliyetlerine de geçebilir. Ne olursa olsun evraksız gümrük sistemine geçiş mümkün olmalı." değerlendirmesinde bulundu.


- "Yeni sistem 'gümrüklemecikler' anlamına geliyor"


TÜSİAD Dış Ticaret Çalışma Grubu üyesi Sercan Bahadır, ticaretin kolaylaşması için dünya genelinde çalışmalar yapıldığını belirterek, "Dünya genelinde yapılan çalışmalar YYS'nin sadece bizimle ilgili olmadığını, ticaret kolaylaşması için bu yapının gerektiğini gösteriyor. Burada bakış açısı dünyada ticareti kolaylaştırmak ekseninde olmalı." diye konuştu.

YYS'nin Türkiye gümrük faaliyetlerinde sağlanan en önemli gelişme olduğunu anlatan Bahadır, yeni sistemin dev gümrüklemelerden ziyade "gümrüklemecilikler" anlamına geldiğini, firmaların lokal merkezlerinden kayıt yapabilmesini mümkün kıldığını söyledi.

Sistemle ithalat ve ihracatta şirket kayıtlarının esas alınacağını ifade eden Bahadır, gümrük raporlarının belirli dönemlerde raporlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Bahadır, "Tek pencere sistemi, elektronik gümrük uygulamaları, Ortak Transit Rejimi (NCTS), modernize gümrük kodu çalışmaları gibi çabalar ticaretin kolaylaştırılmasına hizmet ediyor. 1 Mayıs'ta yürürlüğe giren AB Gümrük Kodu, merkezi gümrükleme, öz değerlendirme ve vergide yeni yaklaşımlar gibi üç ayrıcalık sağlamıştır." ifadelerini kullandı.

İhracatçılara yeşil pasaport verileceğini anımsatan Bahadır, "Yeşil pasaportlar konusunda YYS şirketlerine de belirli bir öncelik tanınması doğru olacaktır." dedi.


- YYS kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir firmalara sağlanan bir statü


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde YYS ile ilgili şu bilgiler yer alıyor:

"Yetkilendirilmiş yükümlü, gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunan, kendi oto kontrolünü yapabilen güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde birtakım kolaylık ve imtiyazlar tanıyan uluslararası bir statüdür."

YYS'ye başvurusunu başarıyla tamamlayan firmalar, ihracat eşyasını ihracat gümrük idaresine sunmadan işlemlerini kendi tesislerinden yapabilme, transit eşyasını hareket gümrük idaresine sunmadan kendi tesislerinden sevk edebilme, ithalatta yerinde gümrükleme gibi bir takım kolaylıklara erişebiliyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :