TÜSİAD Yönetim Kurulu, ABD Ticaret Bakanı Pritzker ile görüştü

TÜSİAD Yönetim Kurulu, ABD Ticaret Bakanı Pritzker ile görüştü

İSTANBUL (AA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu üyeleri, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ile bir araya geldi.TÜSİAD açıklamasına göre, Dernek Yönetim...

İSTANBUL (AA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu üyeleri, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ile bir araya geldi.

TÜSİAD açıklamasına göre, Dernek Yönetim Kurulu, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ile beraberindeki Amerikan firmalarının üst yöneticilerinden (CEO) oluşan ve doğrudan ABD Başkanı Barack Obama'ya bağlı faaliyet gösteren "Başkanın İhracat Konseyi" (PEC) heyetinin katılımıyla bugün toplantı düzenledi.

PEC heyetinin Obama döneminde ABD dışında gerçekleşen ilk seyahatinin Türkiye'ye olmasının, verilen önemin bir göstergesi olduğu belirtilen toplantıda, Türkiye'nin son dönemdeki ekonomik ve siyasi gelişmeleri, iş ve yatırım ortamı, Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinde öne çıkan konularla muhtemel iş birliği alanlarında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda dünyanın en büyük 17. ekonomisi, genç ve dinamik nüfusuyla G20 üyesi Türkiye'nin jeo-stratejik önemi ve bölgesel anlamda sunduğu fırsatlar vurgulandı.

Türkiye'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTYO) bir parçası olması gerektiğinin altı çizilen toplantıda, Türkiye'de iş yapma ortamı ele alındı.

ABD tarafının, TTYO'nun Türkiye'deki reform sürecine ve ekonomik büyümeye büyük bir ivme katabileceğini vurguladığı toplantıda, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve potansiyelin değerlendirilmesi için özel sektörün beraber ve doğrudan çalışmasının öneminin altı çizildi.

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, toplantıda, Türkiye'nin Avrupa ortak pazarına ait olduğunu ve transatlantik ekonominin bir parçası olması gerektiğini söyledi. Bunun hem Avrupalı hem de Amerikalı şirketler için büyük artı değer oluşturduğuna dikkati çeken Dinçer, "Türkiye'nin TTYO'da gözlemci olma statüsüne ilişkin önerisi söz konusudur. Öte yandan Türkiye gibi Avrupa ortak pazarına ait ülkelerin de bu ortaklıkta yer alması konusunda anlaşmanın son haline bir madde eklenebilir. Eş zamanlı olarak Türkiye ve ABD arasında imzalanacak bir Serbest Ticaret Anlaşması'nın da bu süreci hızlandırıcı bir etkisi olacaktır" ifadelerini de kullandı.

ABD Ticaret Bakanı Pritzker ise "TÜSİAD, Türkiye'nin ekonomik büyümesi ve gelişmesindeki rolü itibariyle Türk özel sektörünün kritik öneme sahip bir sesidir. Bu sabah, ticaret elçilerimiz olarak görev yapan ABD Başkanı İhracat Konseyi üyesi Amerikan iş dünyası liderleriyle beraber bu saygıdeğer grupla görüşme yapmaktan onur duydum. Türkiye'ye yaptığımız bu seyahat sırasında vermek istediğimiz mesaj çok basit; ülkelerimiz arasındaki ekonomik iş birliğini daha güçlü bir hale getirmek istiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı