Türsab Doğa Ve Macera Turizmi Raporu

Türsab Doğa Ve Macera Turizmi Raporu

Rapora göre, Türkiye’de acil olarak doğa ve macera turizmi stratejisi planı yapılması gerekiyor

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) raporunda, Türkiye’de acil olarak doğa ve macera turizmi stratejisi planı yapılması gerektiği bildirildi.

TÜRSAB'ın Doğa ve Macera Turizmi Raporuna göre, geçen yıl dünyada seyahat eden turist sayısı 1,1 milyar kişiyi aştı ve harcamaları da 1,2 trilyon doları buldu.

Dünyada turizm sektörü ortalama yüzde 4-7 arasında büyürken, doğa ve macera turizmi yüzde 20-30 büyüme rakamları ile ilerliyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve  Macera Turizmi ve Ticaret Birliği verilerine göre, doğa türevi turizm hareketleri 400 milyar dolar büyüklük yaratıyor. Bunun içinde macera segmentinin aldığı pay ise 263 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Böyle olunca turizmde boy gösteren birçok ülke macera düşkünü turisti kendi ülkesine çekmek istiyor. Raftingten yamaç paraşütüne, balondan dalış sporlarına kadar birçok alanda potansiyel bulunan Türkiye’de bu maceradan pay istiyor.

Raporda, tüketicilerin 3’te 1’i çevreye duyarlı tatiller için yüzde 2 ile yüzde 40 arasında daha fazla ödeme yapmaya gönüllü oldukları vurgulanıyor.

Seyahat eden insanların yüzde 98’i kendini çevreye duyarlı addediyor. Bu da 1 milyardan fazla kişiye tekabül ediyor. Seyahat eden insanların yüzde 79’u çevreye duyarlı tesislerde konaklamak istiyor, yüzde 20’si milli parkları ziyaret ediyor, yüzde 15’i alışılmadık macera sporlarını tercih ediyor.

Türkiye’de toplam 3 bin 49 koruma altında alan bulunuyor. Bu alanların toplam büyüklüğü 7 milyon 883 bin 551 hektar. Korunan alan sayısı anlamında İzmir 318 alan ile birinci olurken, alan büyüklüğü olarak bakıldığında ilk sırada 330 bin hektarın üzerindeki büyüklük ile Antalya yer alıyor.

Türkiye’de doğa ve macera turizmine hitap edebilecek nitelikteki yerlerin sayısı az değil. Toplam alanı 850 bin hektara yakın 40 milli parkın yanı sıra 90 bin hektarı aşan büyüklüğüyle 192 tabiat parkına sahip olan Türkiye’de doğal sit sayısının bin 273 olduğu biliniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, doğa turizmini geliştirmek için 81 ilde 527 doğa turizm alanı belirledi. 420’nin üzerinde kuş türünün yaşadığı Türkiye’de, Avrupa’da tespit edilen yaklaşık 12 bin bitki türünün, 9 bini yetişiyor. Bu zengin doğa altyapısı, Türkiye’nin doğa ve macera turizminde öne çıkması için avantaj sağlıyor.

Rapora göre, Türkiye’de çok acil olarak doğa ve macera turizmi stratejisi planı yapılması gerekiyor.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy yaptığı değerlendirmede, bu planlamanın, devlet kurumları, üniversiteler, TÜRSAB, seyahat acentaları, STK’lar, yerel yönetimler ile birlikte oluşturulması gerektiğini belirterek, "Bu plan doğrultusunda kurumlar arası eşgüdümün ve yasalararası uyumun sağlanması, teşvik ve desteklerin belirlenmesi, tanıtım ve altyapı planlarının hazırlanması gerekiyor. Dünyanın en güzel doğasına, denizine, en farklı kültürüne sahip ülkesi değiliz fakat çok şanslı bir konumdayız. Avrupa ve Asya arasında büyük bir ülkeyiz. Fazla miktarda doğa ve kültür ürününe sahip bir ülkeyiz" ifadelerini kullandı. 

Kaynak:Haber Kaynağı