"Turp diyarında" hasat başladı

"Turp diyarında" hasat başladı

Türkiye'de turp üretiminin yüzde 70'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde sezon açıldı- Kadirli Turp Üreticileri Birliği Başkanı Topalhan:- "5 ay süreyle 5 bin kişiye ekmek kapısı olan turpu yaklaşık 30 Avrupa ve Arap ülkesine ihraç ediyoruz"

OSMANİYE (AA) - Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde hasada başlandı.

Kadirli Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan, AA muhabirine, ilçeye özgü turpun, lezzeti ve dayanıklılığıyla bilindiğini, toplama, yıkama ve paketleme aşamalarında yöre insanına iş imkanı sağladığını söyledi.

Turpun ilçe ekonomisine katkısının büyük olduğunu, bu yılki hasattan 50-60 milyon lira gelir beklediklerini ifade eden Topalhan, "Turp, yöremiz için önemli gelir kaynağı. 5 ay süreyle 5 bin kişiye ekmek kapısı olan turpu, yaklaşık 30 Avrupa ve Arap ülkesine ihraç ediyoruz" dedi.

İlçe Tarım Müdürü Fatin Rüştü Özeser de Türkiye genelinde bilinen 10 türü bulunan turpun, "en kalitelisinin" Kadirli ve çevresinde yetiştirildiğini belirterek, turpun yörede kırmızı altın olarak adlandırıldığını ifade etti.

Bu yıl ilçede 35 bin dekar araziye turp ekimi yapıldığını belirten Özeser, turpun tarlada 50 ile 60 kuruşa satıldığını kaydetti.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler tarafından tarladan toplanan ve ilçe merkezinden geçen Savrun Çayı'nda yıkanarak paketlenen turp, piyasaya sunuluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı