TÜROB Başkanı Bayındır:

TÜROB Başkanı Bayındır:

"2016'yı neredeyse yarıladık, haziran zaten Ramazan, dolayısıyla '6 ay geçti' diyeceğiz. Çıkmayan canda ümit vardır misali ikinci yarıdan ümitliyiz"- "Bir takım teşviklerin getirilmesi sevindirici, hükümetin turizme olan inancını gösteriyor ama yeterli de

İSTANBUL (AA) - Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, bu yılın neredeyse yarılandığını belirterek, "Haziran ayı zaten Ramazan, dolayısıyla '6 ay geçti' diyeceğiz. Biz bu 6 ay içinde maalesef ki güzel ve bereketli işler elde edemedik. Çıkmayan canda ümit vardır misali ikinci yarıdan ümitliyiz." dedi.

Bayındır, TÜROB'un geleneksel öğle yemeği organizasyonunda yaptığı konuşmada, 65. Hükümetin kurulduğunu anımsatarak Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.

Yeni hükümetin hızla kurulmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Bayındır, şunları kaydetti:

"Sürünen her iş birtakım kayıplara, istikrarı yok etmeye yönelik oluyordu. Bakanımız Mahir Ünal ile güzel bir enerji ve iletişim içerisinde çalışmıştık, kendisine değerli emekleri için teşekkür ediyoruz. Malumunuz 2016 yılını neredeyse yarıladık, haziran ayı zaten Ramazan, dolayısıyla 6 ay geçti diyeceğiz. Biz bu 6 içinde maalesef ki güzel ve bereketli işler elde edemedik. Çıkmayan canda ümit vardır misali ikinci yarıdan ümitliyiz. İnşallah temmuzda işler açılacak, bütün Araplar bizden başka hiçbir yere gitmeyecek, hepsi kalkıp Türkiye'ye gelecek, iç turizm de hızlanacak. Belki biz de Anadolu'ya açılıp okullara bayram turu koyup ilk, orta, lise ayarındaki okulları İstanbul'a çekip, para kazanmak için değil ama hiç olmazsa personelin masraflarını ödeyebiliriz."

Bayındır, "2016 Turizm Acil Eylem Destek Paketi"nin ve bunun ardından turizm sektörüne yönelik olarak kredi yapılandırma desteğini düzenleyen yönetmeliğin açıklandığını anımsatarak, bir süre önce de "Turizm Sektörü İstihdam Destek Paketi"nin paylaşıldığını, bunların sektör adına olumlu adımlar olduğunu söyledi.


- Turizmciler can suyu istiyor


Bayındır, sektörün zorlu bir süreçten geçtiğini anlatarak, "Bir takım teşviklerin getirilmesi sevindirici, hükümetin turizme olan inancını gösteriyor ama yeterli değil. Ankara'da gerekli mercilere 'Turizmciler saksıda bir çiçekse şu an ölmek üzereler lütfen bunlara can suyu verin' dedim. 'Bu can suyu da SSK'yı bu sene almayın, bunu yapılandırın önümüzdeki seneler taksitli ödeyelim hatta bir kısmını da siz ödeyin' dedim ama hala bekliyoruz. Muhtasar ödemeleri de aynı şekilde." diye konuştu.

Bayındır, esnek çalışma modeli istediklerini anımsatarak, "Şimdi de 'asgari işçilik’ problemini çıkardılar, kontrole gittikleri otellerde 'senin şu kadar işçin olması gerekiyor' diye hayali işçi çalıştırma yükümlülüğü getiriyorlar. Bundan da ceza olarak para istiyorlar. Bunların derhal durdurulması, denetimlerin sona erdirilmesi gerektiğini söyledik." şeklinde konuştu.

Tüm bu görüşleri bir rapor haline getirdiklerini ve ilgili otoriteler ile paylaştıklarını belirten Bayındır, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu girişimlerimiz neticesinde bazı olumlu geri bildirimler de elde ettik. Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesislerinden tahsis edilen ecrimisil, tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira ve ciro bedellerinin, 2016 yılına ilişkin ödemelerinin ertelenmesi ve takip eden üç yılda üç eşit taksitte ödenmesi konusunda 6704 sayılı Kanun yürürlüğe girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesislerinin, ihracatçı sayılmaları için yurt dışından sağlamaları gereken döviz miktarı 750 bin dolara indirildi.

Bu miktar ve üzeri döviz getiren konaklama işletmeleri bazı ihracat teşviklerinden yararlanabilecek. Sektörümüz, veri ve analizlerinin, en doğru şekilde yorumlanabilmesi için 1774 sayılı Kanun gereği yapılan bildirimlerin, turizm istatistiklerinde değerlendirilmesi gerektiği yönündeki başvurumuz, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca yapılacak bir toplantıyla değerlendirilecektir."


- "Turizmde çift haneli düşüş olacağına eminiz"

Bayındır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşlarına Schengen vizesi muafiyeti getirildiğini hatırlatarak, "Bizim alarm çanlarını duymamız lazım. Bize gelişlerindeki en büyük sebep vizesiz gelebilmeleriydi. Vizesiz AB ülkelerine de gideceklerse bu müşteriyi Avrupa ile bölüşmemiz lazım. Kendimizi daha cazip gösterip bunları kaçırmamamız lazım." diye konuştu.

Ramazan ayı öncesi ve sonrasında bölgeden Türkiye'ye talepte artış beklendiğini belirten Bayındır, Bursa ve Yalova’da var olan talebin bir miktarının Karadeniz’e kayacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Bayındır, Türkiye'deki terör olayları nedeniyle çeşitli ülkelerin dışişleri bakanlıklarının Türkiye'yi tehlikeli gördüklerine dair açıklama yaptığını, bu nedenle de Türkiye'ye turist gelişinin olmadığını vurguladı.

Turistlerin gelmemesinin tamamen güvenlik ve imaja dayalı olduğunu ifade eden Bayındır, "İmajımız da maalesef yok oldu. TÜROB olarak bu yıl turizmde çift haneli düşüş olacağına eminiz ve tek hanede kalmayacağını kesin görüyoruz.Tüm sektörümüze kolaylıklar diliyorum. Yine de çalışmaktan, işlerin düzeleceğine inanmaktan vazgeçmiyoruz." dedi.

Bayındır, Ortadoğu’da, Antalya’nın etkin tanıtımı amacıyla çekimleri Antalya’da devam eden ve Karnak Travel Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Aliabet’in başrol oyuncusu olduğu dizinin, yayınlanmasıyla bölgeden, Antalya’ya olan ilginin artacağının tahmin edildiğini aktararak, Aliabet'e de bu özverisinden ötürü teşekkürlerini iletti.

Bu arada Bayındır, TÜROB'un kurucularından Edvar Siva’nın vefatından dolayı derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

Karnak Travel Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Aliabet ise Antalya'da 30 bölümlük dizi çektiklerini,Ramazan ayından yayınlanacağını ve 1 milyon Arap turist hedeflediklerini söyledi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :