Turnalar Seyfe Gölü'nü sevdi

Turnalar Seyfe Gölü'nü sevdi

Kırşehir'deki gölde sadece göç sırasında görülebilen turnaların kalıcı olmaya başladığı belirtildi

KIRŞEHİR (AA) - Göçmen kuşların önemli barınma merkezlerinden Seyfe Gölü'nde, turnaların yuvalamaya ve kalıcı olmaya başladığı bildirildi.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin "Ramsar Sözleşmesi" kapsamında korunan ender sulak alanlarından Seyfe Gölü'nde göçmen kuş sayısının arttığını söyledi.

Su seviyesinin normalin altında olmasına rağmen göçmen kuşların Seyfe Gölü'nü terk etmediğini belirten Çetiner, su seviyesinin yükseldiği zamanlarda gölde 187 kuş türü ve endemik bitki bulunduğunu, yerel kuş türleri ve flamingoların yanı sıra turnaların da göl çevresinde yuva yapmaya başladığını kaydetti.

Turna kuşlarının gölde kalıcı hale gelmesinin sevindirici olduğunu dile getiren Ömer Çetiner, şunları söyledi:

"2 yıl önce 4 çift turna, göl kıyısında konaklayıp yavrulamıştı. Daha sonra turna sayısı belli oranda arttı. Son yıllarda su seviyesinin artmasıyla göçmen kuşların Seyfe'ye gelmesi bizleri umutlandırdı. Su seviyesinin yükselmesiyle doğal canlılık Seyfe'ye nefes aldırıyor. Su seviyesinin düşmemesi için yapılan çalışmalar hızlandırılmalıdır.

Kuşlar, ortamı güzel olan sulak alanları tercih ediyor. Turnaları yağışlarla birlikte ve sadece göç zamanında görüyorduk. Şimdi su seviyesi düştüğü halde turnalar halen gitmedi. Göç yolu üzerinde olması burayı kuşlar için ideal bir mekan haline getiriyor. Özellikle turna kuşlarının göl çevresinde kalıcı hale gelmesi bizleri sevindiriyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :