"Turkuaz Sergi" 30 Nisan'da sanatseverlerin beğenisine sunulacak

"Turkuaz Sergi" 30 Nisan'da sanatseverlerin beğenisine sunulacak

İstanbul Üniversitesi'nde açılacak sergide, klasik sanatlarda eser veren sanatçıların, "Türk rengi" olarak da bilinen "turkuaz" ağırlıklı eserleri bir araya gelecek- Sergide, FSMVÜ öğretim üyeleri M. Hüsrev Subaşı, Mustafa N. Çelebi, Betül Bilgin, Ali Toy

İSTANBUL (AA) - Hat, tezhip ve minyatür eserleri "Türk rengi" olarak da bilinen "turkuaz"da buluşuyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan "Turkuaz Sergi", 30 Nisan'da İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında açılacak.

Sergide, hat, tezhip ve minyatür sanatları alanlarında eser veren sanatçıların "Türk rengi" olarak da adlandırılan "turkuaz"ın ağırlıklı olduğu eserleri bir araya gelecek.

Sergide, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Geleneksel Sanatlar Enstitüsü öğretim üyeleri M. Hüsrev Subaşı, Mustafa N. Çelebi, Betül Bilgin, Ali Toy, Davut Bektaş, Nihal Aracı ve S. Hilal Arpacıoğlu'nun turkuaz temalı eserleri yer alacak.

- 10 Mayıs'a kadar ziyarete açık olacak

Hat, tezhip ve minyatür sanatının ana renklerinden olma özelliği taşıyan turkuaz rengin üç sanattaki uygulamalarına odaklanan sergi, 10 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

Orta Asya ve Türk geleneğinde kutsal olarak kabul gören, yaşamın sürekliliğini temsil eden, mavi ve yeşil renklerinin açılımlarını yansıtan turkuaz rengi, Mançurya Denizi'nden Tuna Nehri'ne kadar yayılan alanı kapsayan coğrafyadaki pek çok unsurda kullanılıyor.

Fransızca Türk kelimesinin söylenişinden türetilmiş bir kelime olduğu belirtilen ve "Türk rengi" olarak da bilinen turkuaz, kitap tezyini sanatlarında da önemli bir yer tutuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :