TÜRKTOB'dan çiftçilere "sertifikalı tohum" çağrısı

TÜRKTOB'dan çiftçilere "sertifikalı tohum" çağrısı

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yılmaz:- "Çiftçilerimiz sertifikalı tohum kullanarak verimin yanı sıra kaliteyi de artıracaktır. Üreticimiz ürününü pazar ve borsalarda yüksek fiyatla satmak istiyorsa mutlaka sertifikalı tohumluk kullanmalı"

ANKARA (AA) - Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, çiftçilerin sertifikalı tohum kullanarak verimin yanı sıra kaliteyi de artıracağını belirterek, "Üreticimiz ürününü pazar ve borsalarda yüksek fiyatla satmak istiyorsa mutlaka sertifikalı tohumluk kullanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, yazılı açıklamasında, çiftçilerin sertifikalı tohumluk kullanarak verimi ve kaliteyi artıracağını, aynı zamanda tarımsal sanayinin ihtiyacı olan standartlara uygun ürün sağlayacağını bildirdi.

Bunun sonucu olarak çiftçinin gelirinin artacağına işaret eden Yılmaz, "Çiftçilerimizin sertifikalı tohumluk kullanmaları halinde yerine göre verim yüzde 25'e, hibrit tohumlarda ise yüzde 100'e kadar artabilir. Üreticimiz ürününü pazar ve borsalarda yüksek fiyatla satmak istiyorsa mutlaka sertifikalı tohumluk kullanmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, sertifikalı tohumların, kayıt altına alınmış, tarımsal, teknolojik ve morfolojik özellikleri tanımlanan ürünler olduğunu, her aşamasının yetkili kuruluşlar tarafından tarlada ve laboratuvarda kontrol edildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İçinde yabancı madde ve tohum olmadığı için hangi ürünü ektiyseniz onu alırsınız. Ürün kuvvetli gelişme gösterir, çimlenme oranı yüksek olduğundan dekara ekilecek tohum miktarında yüzde 25'e varan tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür ve üreticimize kazanç sağlar. Sertifikalı tohumun, toprak neminden ve bitki besin elementlerinden yararlanma kabiliyeti sertifikasız tohumlara oranla çok daha yüksektir. Bitkilerin tümünün gelişmesi aynı dönemdedir. Böylece, bakım, çapalama, sulama, ilaçlama gibi işlemlerin yararı tam olarak kendini gösterir. Bu da üreticiye zaman, kazanç ve hasat kolaylığı sağlar."

- "Sertifikalı tohum, fidan, fide kullanan devlet desteği alıyor"

Sertifikalı tohumluk, fidan, fide kullanan çiftçilerin devlet desteği aldığına işaret eden Yılmaz, sertifikasyon sisteminin, tohumların kalitesine ilişkin çiftçiye güvence verdiğini kaydetti.

Yılmaz, gıda güvenliği için çiftçinin mahsulden tohumluk kullanırken çok dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Çiftçimiz temiz tohumluk kullanmalıdır. Hububat ekim alanlarında her iki yılda bir mutlaka tohumlarını yenilemesi, mümkünse her yıl verim, kalite ve kazancını düşünerek sertifikalı tohum kullanımıyla tohumluğunu yenilemesi yararlı sonuç verir." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :