TÜRKTOB Başkanı Gençer:

TÜRKTOB Başkanı Gençer:

"Ekim dönemi yaklaşırken çiftçilerimize sertifikalı tohum kullanmalarını öneriyorum"

ANKARA (AA) - Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, ekim dönemi yaklaşırken çiftçilere sertifikalı tohum kullanmaları önerisinde bulunarak, sertifikalı tohum kullanımı ile elde edilen ürünün aynı özellik ve kalitede olacağını bunun da pazar değerini yükselteceğini ve satış kolaylığı sağlayacağını bildirdi.

Gençer, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de sertifikalı tohum üretiminin hızla arttığını, üretimin 1,5 milyon tona doğru yaklaştığını ifade ederek, ekim dönemi yaklaşırken çiftçilere sertifikalı tohum kullanmaları önerisinde bulundu.

Sertifikalı tohum kullanımının kalite ve verimi büyük miktarda artırdığına, ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sertifikalı tohum kullanan çiftçilere destek verdiğine dikkati çeken Gençer, Türkiye'de tescilli, kayıtlı, sertifikalı, yüksek vasıflı ve iyi işlenmiş tohumlukların kullanımının her geçen gün yaygınlaştığını belirtti.

Gençer, sertifikalı tohumlukların yüksek çimlenme kabiliyeti olduğunu bu sayede kuvvetli bir gelişme gösterdiğini, yüzde 25’e varan verim artışı sağladığını ve tohum maliyetini düşürdüğünü belirterek, böylelikle üreticiye kazanç sağladığını bildirdi.

Denetim sıklığının artmasına rağmen zaman zaman taklit ambalajlar, etiketlerle veya etiketsiz olarak kaçak elenmiş tohumlukların satışının yapıldığına işaret eden Gençer, üreticilerin bu ürünlere itibar etmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Gençer, sertifikalı tohumluktan elde edilen bitkinin tümünün gelişmesinin aynı dönemde olacağı için bakım, çapalama, sulama, ilaçlama gibi işlemlerin daha kolay ve verimli yapılabileceğini, bunun da üreticiye zaman ve kazanç olarak geri döneceğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :