Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişinin 662'nci yıl dönümü

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişinin 662'nci yıl dönümü

Gelibolu'nun fethini sağlayan "Rumeli fatihi" Gazi Süleyman Paşa'nın komutanlarından Ece Bey'in mezarı başında anma töreni yapıldı

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişinin 662'nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Gelibolu'nun fethini sağlayan "Rumeli fatihi" Gazi Süleyman Paşa'nın komutanlarından Ece Bey, mezarı başında anıldı.

Karainebeyli köyünde düzenlenen anma töreninde, Gelibolu Kaymakamı Oktay Çağatay, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen ve Belediye Başkan Vekili Kemal Tarım, Ece Bey'in mezarına çiçek bıraktı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Yahya Çavuş Görme Engelliler Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Yusuf Taş, tarihi kaynaklara göre, Ece Bey'in 1300-1301 yıllarında Anadolu'ya geçip Karesi Beyi'nin emrine girdiğini aktardı.

Ece Bey'in, Karesi Beyi'nin vefatından sonra Gazi Süleyman Paşa'nın yanında yer aldığını belirten Taş, "Gelibolu Yarımadası'nın fethinde büyük yararlılıklar sağlamıştır. Söz konusu bölgeye bu yüzden 'Ece Ovası' adı verilmiştir. Bu güzel diyarı bizlere yurt yapan Ece Bey'i, Gazi Süleyman Paşa'yı, Fazıl Bey'i, bu vatan için can veren, kan döken tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş tüm gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun." diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim ve mevlit okunan törene katılanlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Etkinlikler kapsamında yarın Lapseki ilçesi Çardak beldesinde Gazi Yakup Bey'in, Gelibolu ilçesi Bolayır köyünde de Gazi Süleyman Paşa'nın türbeleri ziyaret edilecek, Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi canlandırılacak.

- Ece Bey

Gazi Süleyman Paşa, 1354 yılında Türklerin Rumeli'ye ayak basmasından sonra komutanlarından Ece Bey'i, Gelibolu'yu almak üzere görevlendirdi.

Paşa, daha sonra bu bölgenin yönetimini Ece Bey'e bıraktı.

Ece Bey'in ismi, önceleri ''Maydos'' olarak bilinen Eceabat ilçesine verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :