Türklere eşekli hakaret

Türklere eşekli hakaret

Bulgaristan seçimlerinde Türk adayların bulunduğu partinin meclise girme hakkı kazanmasının ardından birtakım gruplar Türklere eşeklerle hakaret etti.

Meclise girecek olan Hak ve Özgürlükler Hareketi üyelerinin çoğunluğu Türklerden oluşurken, meclise 28 Müslüman Türk'ün gireceği belirtiliyor.

Bulgaristan'da yapılan erken seçimlerde aldığı yüzde 14.84'lük oyla kurulacak azınlık hükümetinde yer almasına kesin gözüyle bakılan, üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Romanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) çirkin protestolara maruz kaldı.

Çeşitli kentlerde HÖH'ün kazandığı milletvekili sayısı ve Bulgaristan'daki seçim barajı aleyhine sloganlar içeren dövizler taşıyan protestocular yanlarında getirdikleri bir eşeği Türk asıllı milletvekili gibi göstererek ağır ithamlarda bulundu.

 

'Türkler vekil olabiliyorsa eşekler de parlamentoya girebilir'

 

Köstendil'deki eylemde, 'Türkler vekil olabiliyorsa eşekler de parlamentoya girebilir' yazan pankart taşıyan eylemciler Türkiye'de kullanılan oyların Bulgaristan'daki bölgesel dağılımı etkilediğini ve bunun kabul edilemez olduğunu savundu.

Bulgaristan'da 5 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerin ardından Merkez Seçim Komisyonu yeni milletvekillerin isimlerini açıkladı.

31 Müslüman Bulgaristan Meclisi'ne girecek

Yüzde 4'lük barajı aşabilen 8 siyasi oluşumunun sadece 3'ü Türk ve Müslüman milletvekili çıkarabildi. Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan'da yaklaşık 2 milyon Türk ve Müslüman yaşarken, parlamentoda bu dönem görev yapacak Türk ve Müslümanların sayısı 31 olarak açıklandı.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), seçimde ülkenin üçüncü en büyük siyasi partisi olarak kendini kanıtlarken, 38 üyelik parti grubundan 28 milletvekili Türk ve Müslüman.

 

Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin ise 84 milletvekillinin sadece ikisi Müslüman. Reformcu Blok (RB) koalisyonunun 23 kişilik grubunda ise Hürriyet ve Şeref Halk Partisi'nin (NPSV) lideri Korman İsmailov yer alıyor.

Seçilebilecek pozisyonda Türk ve Müslümanlara yer vermeyen Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) parlamentoda 39 milletvekili ile temsil edilecek. Milliyetçi çizgide siyaset yapan Vatansever Cephesi (PF) 19, kendisine benzer görüşlü Rusya yanlısı Ataka (Atak) partisi de 11 kişilik gruba sahip olacak.

Sansürsüz Bulgaristan'ın (BBZ) 15, eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Yenidendoğuşu İçin Aternatif (ABV) partisinin ise 11 milletvekili olacak.

Anayasaya göre, yeni seçilen parlamentonun seçimden en geç bir ay sonra çalışmaya başlaması gerekiyor.