Türkler ve Radikalizm konuşuldu

Türkler ve Radikalizm konuşuldu

32. Amsterdam Tartışmalarında Türkler ve Radikalizm ele alındı... Prof. Mustafa Ünver: İslam öldürmeyi değil yaşatmayı emreder.

Prof. Dr. Mustafa Ünver’in misafir konuşmacı olarak katıldığı Amsterdam Tartışmalarının 32.’sinde “Türkler ve Radikalizm” konusu yoğun bir katılımla ele alındı.Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan Adalet ve Güvenlik Bakanlığı tarafından bir grup akademisyene yaptırılan araştırmada, Türk gençlerinin diğer gruplardan gençlere oranla radikalizme daha az yöneldikleri tespit edilmişti. Araştırmada, sosyo-ekonomik faktörler temel veri olarak ele alınırken, bu gençlerin İslam algısının oluşumunun onların davranışlarına etkisi irdelenmemişti. Amsterdam Tartışmaları meselenin bu boyutuna işaret edip Türk gençlerinin radikalizmden uzak durmalarına sebep olan Anadolu (Türk) İslam algısını ele aldı.

Prof. Dr. Mustafa Ünver Hoca’nın Anadolu İslamının ana mayasını oluşturan temel değerlere vurgu yaptığı sunumuna, İslam için çok önem taşıyan iki kavramın altını çizerek başladı. Birincisi, doğruya yönelen, doğruyu arayarak, Allah'ın yanı sıra başka bir güç ve hakikat kaynağı tanımadan, sadece bir olan Allah'ın yoluna kendisini en temiz, saf ve duru olarak teslim eden kişiler anlamına da gelen, aynı zamanda esnekliği de ifade eden hanifliktir. İkincisi ise Makasıdı Hamse (Beş Maksat) olarak adlandırılan ilkelerdir. Bu ilkeler; dini, canı, malı, aklı ve nesli korumaktır ve İslam literatüründe zaruriyet olarak adlandırılırlar. Ünver, bu ilkelerin uygulandığı bir inanç sisteminde ne radikalizme ne de extremizme yer yoktur dedi.

Prof. Dr. Mustafa Ünver, “Acaba ne var bu topraklarda ki, radikalizm ve extremizm doğurmuyor?” sorusuyla Anadolu İslam algısının temel nüvelerine değindi. Anadolu mirası, Anadolu mayası ve medeniyeti yüzyıllar boyunca ortaya çıkmıştır. Burada şu hususların altının çizilmesi gerekir. Bunlar:

• Anadolu eşsiz bir mirasa sahiptir;

• Farklı tecrübeler, gelenekler, değerler, insani ve hümanistik konseptler nesilden nesile aktarılmıştır;

• Anadolu farklı değerleri, gelenekleri buluşturan bir kavşaktır;

• Farklılıklarla birlikte yaşama yeteneği oluşmuştur. Binlerce yıl boyunca bir çok mediniyet kendisini ifade etme fırsatı bulnuştur;

• Anadolu mümbit bir yerdir. Göç ve ticaret yollarının kavşak noktasıdır. İklimi güzeldir ve çok verimlidir.