"Türkiye'ye gelen turist ve gelir kademeli olarak artacak"

"Türkiye'ye gelen turist ve gelir kademeli olarak artacak"

TÜROFED Başkanı Ayık:- "Türkiye'ye gelen turist sayısı, bu yılın 10 ayında 2016'nın aynı dönemine kıyasla yüzde 28 arttı"- "Turizm şurasında alınan kararların hayata geçirilmesi durumunda hükümetin de desteğiyle 2017'den sonraki yıllarda, gelen turist say

İSTANBUL (AA) - HANDAN GÜNEŞ/YELDA ÖZTAŞ KÜÇÜKDENİZ - Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, Türkiye'ye gelen turist sayısının bu yılın 10 ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 28 arttığını belirterek, "Turizm şurasında alınan kararların hayata geçirilmesi durumunda hükümetin de desteğiyle 2017'den sonraki yıllarda, gelen turist sayısı ve geliri kademeli olarak artacak ve kısa sürede eski seviyesini aşacak." dedi.

Osman Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün hızla eski seviyelere ulaştığını ve 2017'de gerçekleşen rakamların gelecek yıllar için umut verici olduğunu ifade etti.

Bu yılın 10 ayında Türkiye'ye gelen turist sayısının 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 28 arttığını belirten Ayık, 2017'nin, Türkiye'nin turizmde toparlanma yılı olduğunu söyledi.

Ayık, Türkiye'de rekabet edilen ülkelere kıyasla iyi fiyat ve hizmet sağlanması, yaşanan olumsuz şartlara rağmen hizmet kalitesinden ödün verilmemesi, misafirperverlik ve ülkenin büyük tur operatörleriyle uzun yıllara dayalı ilişkilerin turizmde en büyük avantajlardan olduğunu, bu faktörlerin sektörün toparlanma sürecinde önemli rolü bulunacağını kaydetti.

Rusya pazarında hızlı dönüşün yakalandığına işaret eden Ayık, şunları söyledi:

"Beklentilerimizi de aşan sayıda Rus misafirimizi ağırladık. Buna karşılık yıllardır bizim ana pazarımız olan Almanya'da beklediğimiz düzeyi yakalayamadık, aksine bu yıl da gerileme yaşadık. 2017 sonuna doğru biraz toparlanma görüldü ancak bunun için de yeterli uçak sağlanamadı. Buna karşın yine de 3 milyona yakın Alman misafiri ağırladık. Almanya'nın bir önemi de diğer pazarları sürükleyici olması. Almanya pazarının daralması diğer yan pazarları da etkiledi. Bu nedenle bizim Alman pazarına büyük önem vermemiz gerek. Turizm, özellikle döviz girişi ve istihdama katkısı ile ekonomimizin önemli sorunlarını doğrudan etkiliyor."


- "En çok turisti bu yıl da Antalya ağırladı"


Osman Ayık, kasımda gerçekleştirilen turizm şurasında alınan kararların hayata geçirilmesi durumunda, hükümetin de desteğiyle 2017'den sonraki yıllarda, gelen turist sayısının ve gelirinin kademeli olarak artacağını ve kısa sürede eski seviyesini aşacağını söyledi.

Türkiye'de turizm gelirinin yılın 9 ayında 20 milyar doların üzerinde gerçekleştiğini kaydeden Ayık, 2018'de bu rakamı aşmak istediklerini ve bu kapsamda gelir düzeyi yüksek turisti Türkiye’ye çekmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Ayık, ülke bazında en çok turisti genelde olduğu gibi bu yıl da Antalya'nın ağırladığını, İstanbul’un da Antalya'yı izlediğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bölge bazında ise yabancı turistlerin tatil için en çok tercih ettiği yerler Akdeniz ve Ege. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de siyasi ve ekonomik istikrar sağlandığı sürece insanlar daha rahat ve güvenli şekilde seyahat edebilecek. Eğer geçtiğimiz yıllarda birçok ülkede yaşanan terör olayları ve ekonomik krizler tekrarlanmazsa ülkemize daha çok turist geleceğini düşünüyoruz. Çünkü bunun için hem özel sektör olarak bizler hem de Kültür ve Turizm Bakanlığımız çokça emek veriyor. 2017 henüz bitmedi ancak şu ana kadar aldığımız turist sayısı 29 milyon civarında. 2018’de bunun artmasını ve 35 milyonun altına düşmemesini bekliyoruz."


- "2017'de Moskova’da 150 binden fazla katılım alan bir Türkiye Festivali düzenledik"


TÜROFED Başkanı Ayık, 2018’de Türkiye’ye gelecek turist sayısını artırmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle önemli pazarlardaki tüm yurt dışı fuarlarda yer aldıklarını, Hindistan, Çin ve İran gibi potansiyeli yüksek yeni pazarların gelişmesi için de çalıştıklarını ifade etti.

Rusya Federasyonu'nun Türkiye için en büyük pazar olduğunu vurgulayan Ayık, 2015'te yaşanan büyük kaybın ardından bu pazarı da eski haline getirdiklerini, buna yönelik ilk kez 2017’de Moskova’da 150 binden fazla kişinin ziyaret ettiği bir Türkiye Festivali düzenlediklerini, güzel geri dönüşler aldıklarını ve festivali 2018’in Ağustos’u gibi tekrar gerçekleştirmek için çalışmalara şimdiden başladıklarını anlattı.

Türkiye’de turizm sektöründe düzeltilmesi gereken noktaların bulunduğunu da belirten Ayık, sektörün ihtiyacı olan desteklerin sağlanması ve yasada gerekli düzenlemelerin yapılması için de ilgili bakanlık ile gerekli çalışmaları yürüttüklerini söyledi.


- "Kamu arazilerindeki turizm tahsis sürelerinin 49 yıla uzatılması önemli bir gelişme"


Osman Ayık, Türkiye'de son zamanlarda yapılan otel yatırımlarının talebin üzerinde seyrettiğini, her yeni yapılan işletmenin pazarı zorladığını ve haksız rekabete yol açtığını savundu. Buna karşın yabancı zincir işletmelerinin Türkiye'de faaliyet göstermesinin ülkenin tanıtımı açısından faydalı olacağını dile getiren Ayık, destekleme programlarında buna öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Ayık, turizm sektörünün karşı karşıya olduğu birçok sorunu çeşitli mecralarda dile getirdiklerini ifade ederek, sektörün sorunlarını şöyle sıraladı:

"Öncelikle, 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu’nda mutlaka revizeler yapılmalı. Bu konudaki taleplerimizi her fırsatta bakanlığımıza iletiyor ve üzerinde çalışıyoruz. Bunun yanı sıra gelirlerdeki düşüş, maliyetlerin artması, imaj, güvenlik algısı, kalifiye personel sıkıntısı gibi sıkıntılarımız da var. Ayrıca, ülke genelinde, İstanbul, Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerindeki yatak arzı artışı ile arz-talep dengesindeki bozulma, en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Öte yandan büyük online turizm portalı olan Booking.com ile Türk vatandaşlarının Türkiye’de bulunan otellere ulaşamaması da iç pazarı olumsuz etkiliyor ve bundan en büyük zararı da küçük, orta boy işletmeler ve münferit pazarlama yapan işletmeler görüyor. Son olarak kamu arazilerindeki turizm amaçlı tahsis sürelerinin 49 yıla uzatılması sektörümüz açısından uzun süredir beklenen önemli bir gelişmeydi. Bunun sektöre büyük fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Bunun gibi sorunların çözümü için kamu ve özel sektör olarak uyum içerisinde hareket ederek turizmin ülke ekonomisine olan katkısını göz ardı etmemeli ve bu doğrultuda sektörün gelişimi için var gücümüzle çalışmalıyız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :