Türkiye'nin yüzde 57'si çözümü destekliyor

Türkiye'nin yüzde 57'si çözümü destekliyor

Türkiye genelindeyapılan bir araştırmaya göre çözüm sürecine halkın yarısından fazlası destek veriyor

2 bin 300 kişi ile yapılan araştırmaya göre, çözüm sürecine destek kendini Kürt olarak tanımlayanlarda yüzde 83, BDP’ye oy verenlerde yüzde 91, Türkiye genelinde ise yüzde 57 oldu. Sürecin Kürt sorununu çözeceğine olan inanç ise yüzde 47’ye çıktı.

Boğaziçi Üniversitesi ve Açık Toplum Vakfı desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz ve ekibinin, Türkiye çapında 2 bin 300 kişi ile görüşerek yaptığı “Çözüm Süreci: Kim Ne İstiyor?” başlıklı araştırma, Türkler ve Kürtlerin çözüm sürecine ilişkin düşünce ve beklentilerini ortaya koydu.

Çözüme destek yüzde 57

2014 Nisan-Temmuz aylarında, Türkiye çapında 2 bin 300 kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen araştırma kapsamında, 100 kişi ile derinlemesine görüşüldü. Araştırmaya göre, kendini Kürt olarak tanımlayanların çözüm sürecine desteği yüzde 83 olurken, BDP’ye oy verenlerde bu oran yüzde 91’e ulaştı. Türkiye genelinde ise çözüm sürecine verilen destek yüzde 57 oldu. Çözüm sürecinin sorunları bitireceğine ilişkin beklentiler ise Kürt kökenli nüfusta yüzde 61, Türkiye genelinde ise yüzde 47 olarak hesaplandı.

DESTEK ORANLARI

Çözüm süresine destek en çok BDP tabanından geldi. BDP’lilerin yüzde 91’i, AK Partililerin de yüzde 75’i süreci desteklediğini söyledi. CHP yüzde 29, MHP ise yüzde 28 oranla sürece destek verdiği ortaya çıktı. “Çözüm Süreci”nin sorunları bitireceğine ilişkin beklentiler ise Kürt kökenli nüfusta %61 ve Türkiye genelinde ise %47 olarak hesaplandı.