Türkiye'nin yardım eli Kurban Bayramı'nda 4 kıtada

Türkiye'nin yardım eli Kurban Bayramı'nda 4 kıtada

Türkiye merkezli insani yardım kuruluşları, bayramda, 4 kıtadaki birçok ülkede ihtiyaç sahiplerine kurban eti ulaştıracak

SEFA MUTLU/HALİL İBRAHİM BAŞER - Türkiye merkezli insani yardım kuruluşları, bu yıl da Kurban Bayramı'nda yurtiçi ve yurtdışındaki ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürecek. 

Yıllardır devam eden kurban etlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması faaliyeti, bu yıl 4 kıtada 100'ün üzerinde ülkede gerçekleştirilecek. 

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Türkiye'nin yanı sıra 99 ülkede, yaklaşık 2 milyon kişiye kurban eti ulaştırmayı hedefliyor. 

Vakıf geçen yıl, 93 ülke, 221 şehirde 1 milyon 600 bin ihtiyaç sahibine yardımda bulundu, 6 bin 656 yetime de bayramlık kıyafet hediye etti. 

Kurban hisse bedelini bu yıl için 550 lira olarak belirleyen vakıf, kurban bedelini ödeyen hayırseverlerin kurbanlarını belirlenen ülkeler arasından birinde kestirerek ihtiyaç sahiplerine dağıtacak. 

- İhtiyaç sahibi çocuklara "bayramlık" 

İHH ekipleri, kurban eti dağıtımının yanı sıra hayat koşullarını iyileştirmeye yönelik çeşitli projelere de destek olmaya devam edecek.

Su kuyuları açılması, cami, mescit, eğitim merkezi, meslek edindirme kursu ve yetimhane yapımı gibi birçok projenin temeli de Kurban Bayramı dolayısıyla yapılan ziyaretlerde atılacak. 

Ayrıca yetimlere bayramlık elbise ve kırtasiye seti dağıtımı da yapılacak. Bayram için 17 ülkede 17 bin 610 çocuğun giydirilmesi planlanıyor. Eylül ayında eğitim yardımları kapsamında, Türkiye ve Suriye dahil 10 ülkede, 20 bin 131 çocuğa okul çantası ve kırtasiye dağıtılacak. 

Vakıf, bu Kurban Bayramı için yaklaşık 55 bin kurban kesimi planlaması yaptı. Buna göre, yurtdışında yaklaşık 2 milyon, yurtiçinde de 50 ilde 10 bin civarında aileye et dağıtılması hedefleniyor. Yeni Zelanda'da 10 bin 500 hisse konserve, Avustralya'da bin 350 hisse donmuş et ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. 

İHH Başkanvekili Yavuz Dede, Kurban Bayramı organizasyonlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram dolayısıyla ümmet şuurunun daha da derinleşeceğine inandıklarını söyledi. 

Vakıf olarak Arakan'dan Mısır'a, Filistin'den Doğu Türkistan'a, Balkanlar'dan Ortadoğu'ya kadar tüm mazlum coğrafyalara yardım eli uzattıklarını belirten Dede, şöyle konuştu:

"Kurban yardımlarında Hazreti İbrahim sadakati ve teslimiyetini arıyoruz. Sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış, savaş, afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış tüm insanlara ulaşma gayesi taşıyoruz. Kurban vesilesiyle yeryüzüne dağılan İHH ekipleri, kendilerini dört gözle bekleyen kardeşlerine sadece kurban eti götürerek değil, aynı zamanda hayat koşullarını iyileştirmeye yönelik çeşitli projeler hazırlayarak da destek olmaya devam edecek."

- Deniz Feneri, 32 ülkede kurban eti dağıtacak 

Deniz Feneri Derneği ise Kurban Bayramı'nda 32 ülkede 300 bin kişiye kurban eti dağıtacak.

Derneğin Genel Başkanı Mehmet Cengiz, kurban hisse bedelini yurtiçinde 680, yurtdışında 360 lira olarak belirlediklerini söyledi.

Kurbanları İslami kurallara uygun keserek bağışçıların vekaletlerini yerine getireceklerini dile getiren Cengiz, şunları anlattı:

"Yurtiçi kesimleri sırasında Deniz Feneri görevlileri ve noter hazır bulunuyor. Yurtdışı kesimlerimiz de dernek görevlileri nezaretinde ve İslami usullere uygun olarak gerçekleştiriliyor. Kurban etleri, ülkemizin dört bir yanındaki dul, yetim ve öksüzler başta olmak üzere, Deniz Feneri tarafından yoksulluğu tespit edilmiş binlerce aileye ulaştırılıyor. Bu yıl Türkiye'nin yanı sıra dünyanın 32 ülkesinde kurban kesimi yapacağız. Bununla ilgili tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Türkiye dışında Afganistan, Arnavutluk, Bangladeş, Bosna-Hersek, Çad, Etiyopya, Fildişi Sahili, Filipinler/Moro, Filistin, Gana, Gürcistan, Irak, Karadağ, Kamerun, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Moğolistan, Moritanya, Nijer, Pakistan, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Tanzanya, Tayland/Patani, Uganda, Yemen ve Zimbabwe'de kurban keseceğiz." 

Cengiz, Türkiye'de 5 bin ihtiyaç sahibine ulaşmak istediklerini kaydederek, kurban hisse bedellerinin Balkanlar'da 450, Filistin'de bin 100, Suriye'de ise 680 lira olarak belirlendiğini aktardı.

- Cansuyu Derneği bu yıl 25 ülkede 

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de Afrika, Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar'da 25 ülkede kurban eti dağıtacak. 

Dernek Başkanı Mustafa Köylü, söz konusu ülkelerde 60 farklı bölgede yardım faaliyetinde bulunacaklarına dikkati çekti. 

Bu yıl hedeflerinin 50 bin kurban kesmek olduğunu vurgulayan Köylü, "Kesimler tek tek kayda alınarak internet sitesi üzerinden bağışçılara ulaştırılacak. Bölgelere göre beş farklı kurban bedeli belirledik. Somali, Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Darfur (Sudan), Eritre Kampları Sudan, Yemen kampları Eritre, Cibuti, Togo ve Gana'da 340 lira, Arakan Kampları, Moro, Kırım, Pakistan, Bangladeş, Afganistan, Kamboçya, Srilanka ve Hindistan'da 390 lira, Çeçen kampları ve Balkanlar'da 550 lira, Türkiye, Filistin Kampları, Türkmen ve Suriye kamplarında 620 lira, Gazze'de bin lira olarak belirlendi" şeklinde konuştu. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı