Türkiye'nin yaban hayatı hareketleniyor

Türkiye'nin yaban hayatı hareketleniyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü üretme merkezlerinde yetiştirilen bin 338 memeli yaban hayvanı doğaya bırakıldı - DKMP Genel Müdürü Taş: - "Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tür zenginliği mirasımızı koruyup, çoğaltmaya ve geleceğe ak

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce bin 338 memeli yaban hayvanı daha doğayla buluşturuldu.

DKMP Genel Müdürü Nurettin Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaban hayvanlarının yaşam ortamlarıyla birlikte korunması için büyük çaba harcadıklarını belirtti.

Sürdürülebi̇li̇r tabi̇at i̇çi̇n yaban hayatını desteklemenin zorunlu olduğuna dikkati çeken Taş, "Geçmişten aldığımız ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tür zenginliği mirasımızı koruyup, çoğaltmaya ve geleceğe aktarmaya çalışıyoruz." dedi.

Taş, "Dünya genelinde olduğu gibi yurdumuzda da yıllar içinde birçok bitki ve hayvan türü yok olmuştur. Birçok tür de yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Genel Müdürlük olarak kanatlı ve memeli yaban hayvanı üretip, uygun yaşam ortamlarına salmak suretiyle yaban hayatını destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Fotokapanlarla takip ediyoruz"

Taş, Türkiye'nin tabii kaynak değerlerinin en hassas ve özen gösterilmesi gereken alanlarından birinin "yaban hayatı" olduğunu vurguladı.

Türkiye'de kızılgeyik için dört, Anadolu yaban koyunu ve ceylan için üçer, alageyik için bir üretme istasyonu bulunduğunu belirten Taş, "Üretme merkezlerimizde yaptığımız çalışmalar sonucu, 2003 öncesi uygun yaşam ortamlarına salınan alageyik, kızılgeyik, Anadolu yaban koyunu ve ceylan sayısı 181 iken, bu yıl sayı bin 338'e yükseldi." bilgisini verdi.

Taş, doğal yaşam alanlarına salınan bin 338 memeli hayvanla, Türkiye'nin yaban hayatının daha da hareketlendiğini kaydetti.

Uygun yaşam ortamlarına bırakılan memeli yaban hayvanlarının fotokapanlarla takip edildiğini anlatan Taş, "Fotokapanlar vesilesiyle bu yıl elde ettiğimiz görüntülerde, 2013'te Gümüşhane'de tabiata bıraktığımız kızılgeyiklerin buraya uyum sağladığını gördük. Yürüttüğümüz çalışmaların başarıyla neticelendiğini görmek şevkimizi daha da arttırdı." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :