Arap Birliği  şaşırtmadı!

Arap Birliği şaşırtmadı!

Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği hava operasyonlarını kınadı

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi'nin, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği hava operasyonlarını kınadığı bildirildi.

Mısır basınında yer alan habere göre, Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi, yaptığı yazılı açıklamada, Arap Birliği'nin Türkiye'nin Kuzey Irak'ta düzenlediği hava operasyonlarını kınadığını ifade etti.

Haberde, Arabi'nin, "Irak'ın tüm topraklarındaki egemenliği, iyi komşuluk ilişkileri ve iki ülke arasındaki anlaşmalara saygı gösterilmesi ile gerilimi yükseltmeme" çağrısına yer verildi.

Arabi'nin iki ülkenin güvenlik ve istikrarını daim kılmakla ilgili tüm konularda "işbirliği için karşılıklı uzlaşıya dönme talebi" yaptığı belirtildi.

 "Arap Birliği'nin bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarını hedef alan tüm terör eylemlerini kınadığını" aktaran Arabi'nin, "bölgenin karşı karşıya olduğu muazzam zorluklarla mücadele, terör ve sınır ötesi tehditlerin ortadan kaldırılması, bölgedeki güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesi için ikili koordinasyon ve işbirliğinin yoğunlaştırılmasını" istediği  ifade edildi.

-Katar'dan açıklamaya şerh

Katar, Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi'nin Türkiye'ye yönelik açıklamalarına "şerh koyduğunu" açıkladı.

Katar resmi haber ajansı QNA tarafından yayınlanan Katar Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Arabi'nin değerlendirmesinin "üye ülkelere danışmadan yapıldığı" belirtildi.

Açıklamada, Doha'nın "sınırlarını korumak, güvenlik ve istikrarını muhafaza etmek için aldığı önlemler ve attığı adımlarda kardeş ülke Türkiye'nin yanında durduğu" belirtildi.

Türkiye'nin "Birleşmiş Milletler antlaşmasının 51. maddesi çerçevesinde bireysel veya toplu şekilde kendini savunma ve nereden gelirse gelsin tehditi ortadan kaldırma hakkının" vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin terör örgütlerinin tehdidiyle karşı karşıya geldiği sınırdaki Suruç'ta gerçekleşen saldırıların ardından, bu tehditleri ortadan kaldırma ihtiyacı bir an önce hasıl oldu. Özellikle, Suriye rejiminin yıkıcı eylemleri, bu tür örgütlerin yayılmasına, etkin rol oynamasına yol açtı. Bu da uluslararası güvenlik ve barışa tehdit oluşturuyor. Genel Sekreterin açıklaması ise bu hakkı inkar ediyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı