- Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Şen:

- Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Şen:

"Türkiye-Özbekistan ilişkilerini en üst seviyeye çıkarmaya kararlıyız"

TAŞKENT (AA) - Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin en üst seviyeye çıkarılması konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Şen, Türkiye ile Özbekistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25. yıl dönümü dolayısıyla AA muhabirine iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Büyükelçi Şen, 4 Mart'ta diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 25. yıl dönümünün kutlanacağını belirterek, bu süre içinde her iki ülkenin önemli gelişmeler kaydettiğini vurguladı.

Şen, bin yıllar öncesine dayanan ortak tarihe sahip Özbek ve Türk halklarının, iki ayrı coğrafyada ortak kültüre ve köklere sahip olduğunu ifade ederek, bu iki milletin köklerinin bir olduğunu gösteren çok sayıda tarihi ve kültürel veri bulunduğunu belirtti.

Özbekistan bağımsızlığını ilan ettiğinde Türkiye'nin köklü kardeşlik hissiyatıyla bu ülkeyi tanıyan ilk devlet olduğunu hatırlatan Şen, "Ne olursa olsun, Özbek halkının ve devletinin ihtiyacı olduğunda, yanına koşacak ilk milletin Türk milleti, ilk devletin Türkiye Cumhuriyeti olduğuna inanıyorum. Bu eskiden de böyleydi, şimdi de böyle. Biz, bu köklerin bilincindeyiz. Bizler bu toprakları kendi ata yurdumuz olarak biliyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kasım ayında Semerkant'ta Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile yaptığı görüşmeye de değinen Şen, bu görüşmede ilişkilerin en üst seviyeye çıkartılması, ticaret hacminin daha da arttırılması, işbirliğinin her alanda geliştirilmesi konularında mutabık kalındığını vurguladı.

Şen, son dönemde iki ülke arasında karşılıklı olarak üst düzey önemli ziyaretlerin gerçekleştiğini hatırlatarak, ticari-ekonomik, sanayi, inşaat, yatırım, tarım, turizm ve kültür alanlarında ilişkileri en üst seviyeye çıkarmaya kararlı olduklarını, bunun için çaba gösterdiklerini bildirdi.

Büyükelçi Şen, geçen yıl iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 1,25 milyar dolar olduğunu, bunun toplam nüfusları 110 milyonu aşan Özbekistan ve Türkiye'nin potansiyelini yansıtmadığını kaydetti.

Özbekistan'ın özellikle turizm alanında Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediğini belirten Şen, Taşkent'te birçok otelin işletmecisi veya yöneticisinin Türk olduğunu söyledi.

Şen, Özbekistan'da Türk iş adamlarına vize ve ikamet izinlerinin çok kısa süreliğine verilmesi gibi bazı sıkıntıların yaşandığına işaret ederek, bu sorunun çözümü için Özbek tarafıyla temasların devam ettiğini kaydetti.

Taşkent'te Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin, Türkiye'de de Özbekistan Kültür Merkezi'nin açılması, ayrıca turizmin geliştirilmesi amacıyla uçak seferlerinin karşılıklı olarak arttırılması konusunda çalışmaların da devam ettiğini dile getiren Şen, "Türk insanı, ana yurdunu sevdiği kadar, atalarının bin yıl önce ayrıldığı bu topraklara hala büyük bir özlem duyar." ifadesini kullandı.

Taşkent Büyükelçisi Şen ayrıca Özbekistan ile Türkiye arasında 2008 yılından bu yana Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantılarının yapılmadığını hatırlatarak, bu yıl iki ülke başbakan yardımcılarının eş başkanlığında KEK toplantısının Taşkent'te yapılması için çalışmaların sürdüğünü, yılın ilk yarısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Özbekistan'a ziyaretinin planlandığını bildirdi.

Gelecek dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özbekistan'ı veya Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in Türkiye'yi ziyaretinin de söz konusu olduğunu ifade eden Şen, bu ziyaretlerde 20'den fazla yeni anlaşmanın imzalanması için Özbek tarafıyla çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :