Türkiye'nin Prizren Başkonsolosluğuna düzenlenen saldırı

Türkiye'nin Prizren Başkonsolosluğuna düzenlenen saldırı

Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kılıç:- "İki ülke arasındaki ilişkilere bu ve buna benzer saldırılar veya söylemler zarar veremez"

PRİŞTİNE (AA) - Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Prizren Başkonsolosluğuna molotofkokteyli ile düzenlenen saldırıya ilişkin, "İki ülke arasındaki ilişkilere bu ve buna benzer saldırılar veya söylemler zarar veremez." dedi.

Büyükelçi Kılıç, Prizren Başkonsolosluğunda düzenlediği basın toplantısında, saldırıda can kaybı olmamasının tek teselli olduğunu dile getirerek, binada maddi hasar oluştuğunu aktardı.

Kılıç, "Olmaması gereken, gerçekleşmemesi gereken bir olay oldu. (Saldırının) Kosova'da olması da bizi ayrıca üzdü. Çünkü dost ve kardeş ülkeyiz. İki ülke ilişkileri her alanda mükemmel gidiyor ve bu ilişkileri zedelemek isteyen çevreler olabilir. Biz bunu bir münferit olay olarak görüyoruz." diye konuştu.

Saldırının hemen akabinde olaya müdahale eden ve failleri yakalayan Kosova makamlarına teşekkür eden Büyükelçi Kılıç, olayın ardından Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj ile telefonla görüştüğünü, onun da olaya ilişkin üzüntülerini dile getirdiğini aktardı.

Kılıç, bu tür olayların dünyanın her yerinde yaşabileceğini hatırlatarak, "İki ülke arasındaki ilişkilere bu ve buna benzer saldırılar veya söylemler zarar veremez. Bizim ilişkilerimiz çok tarihidir, çok derindir. Beşeri ilişkilerimiz çok sağlamdır. Köklü ilişkilere sahip iki ülke, iki halkız." ifadelerini kullandı.

28 Kasım Bayrak Günü dolayısıyla Prizren Belediyesine çeşitli dost ülkelerin bayraklarının asıldığını ve Arnavutların bu anlamlı günü kutladığını belirten Kılıç, dün gece Türk bayrağının indirilmesine ilişkin olayı da kınadı.

Türkiye'nin Prizren Başkonsolosu Selen Evcit de saldırının faillerinin 5 kişi olduğunu ve tüm faillerin gözaltına alındığını anımsatarak, faillerin sorgulanmasının devam ettiğini ve iki gün içinde mahkemeye çıkarılacaklarını kaydetti.

Evcit, gelişmeleri takip edeceklerini belirterek, "Her konuda bize bilgi verecekler. Biz de burada gerekli güvenlik tedbirlerimizi arttırmaya yönelik çalışmalarda bulunacağız." dedi.

- Kosova'dan tepkiler

Kosova Hükümeti, yazılı bir açıklama yayınlayarak saldırıyı kınadı.

Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka da yaptığı yazılı açıklamayla saldırıyı kınadı. Damka, "Türk- Arnavut kardeşliğini hedef alan bu kişilerin adalet önünde derhal cezalandırılacaklarına olan inancımı ifade ederim. Kosova Türk toplumu olarak, Türk dostu Arnavut, Boşnak, Roman, ve Goralı tüm kardeşlerimizle Türkiye Cumhuriyeti'ne olan minnetimizi bir kez daha yineleriz." ifadelerini kullandı.

Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Müferra Şinik de Kosova-Türkiye dostluğunu hiçbir gücün bozamayacağını vurgulayarak, Prizren Başkonsolosluğuna yapılan "cahilce" saldırıyı kınadığını belirtti.

Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç ise saldırıyı kınadığı açıklamasında, "Kosova-Türkiye iki dost ve kardeş ülkedir." ifadesini kullandı.

Saldırının iki dost ve kardeş ülke insanını da derinden üzdüğüne işaret eden Bütüç, Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin eğitim, kültür ve ekonomi alanlarında hiçbir beklentisi olmadan Kosova'ya destek olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin Prizren Başkonsolosluğuna düzenlenen saldırı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :