Türkiye'nin Miami Başkonsolosluğu resmi açılış töreni

Türkiye'nin Miami Başkonsolosluğu resmi açılış töreni

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:- "Bu darbe girişiminin faturası ortada. Bu hasarı gidermek için gece gündüz çalışıyoruz. Ama her şerde bir hayır vardır. Biz buna inanıyoruz. Bu darbe girişimden sonra Türkiye’de oluşmaya başlayan uzlaşı kültüründen de memnunuz

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin faturasının ortada olduğunu belirterek, "Bu hasarı gidermek için gece gündüz çalışıyoruz. Ama her şerde bir hayır vardır. Biz buna inanıyoruz. Bu darbe girişimden sonra Türkiye’de oluşmaya başlayan uzlaşı kültüründen de memnunuz. Milletimizin birlik beraberlik şuuru yeniden oluştu, bundan da son derece memnunuz." dedi.

Çavuşoğlu, New York'taki temaslarının ardından geldiği Florida'nın Miami kentinde Türkiye'nin Miami Başkonsolosluğunun resmi açılış törenine katıldı. Çavuşoğlu, Türk Başkonsolosluğunun açılmasından onur duyduğunu belirtti.

Başta Avrupa olmak üzere birçok ülkenin Miami'de başkonsolosluğunun bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, farklı zenginliklere sahip kentin herkese ev sahipliği yaptığını, çok sayıda Türk'ün de turistik ve eğitim amacıyla Miami'ye geldiğini söyledi.

Miami'nin sadece doğasıyla değil insanlarıyla güzel bir kent olduğunu anlatan Çavuşoğlu, "Ülkem Türkiye de çok güzel, özellikle Antalya. Ziyaret etmelisiniz. Antalya'nın Türkiye'nin İstanbul'dan sonraki ikinci güzel kenti olduğunu her zaman söylerim." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin özellikle bölge ülkeleri olmak üzere herkese açık kapı politikasını sürdürdüğünü, çok sayıda mültecinin iç savaş ve terör olaylar nedeniyle topraklarından kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Türkiye'nin 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatan Çavuşoğlu, korunmasız bu insanlara elden gelenin en iyisinin yapılmaya devam edileceğini aktardı.

Çavuşoğlu, Miami Başkonsolosluğunun sadece Türk vatandaşlarına değil tüm ülke vatandaşlarına hizmet edeceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Miami Başkonsolosu Özgür Altan ve Miami Valisi Carlos Gimenez ile Başkonsolosluğun açılışını yaptı. Gimenez törende Çavuşoğlu'na Miami şehrinin anahtarını hediye etti.

- "Bu yaklaşımımızdan Afrika dahil dünya ülkeleri son derece memnun"

Bakan Çavuşoğlu, törenin ardından Miami bölgesinde yaşayan Türk-Amerikan toplumu mensuplarıyla bir araya geldi.

Burada bir konuşma yapan Çavuşoğlu, Miami'de Türkiye'nin 235. diplomatik misyonunun resmi açılışını yaptıklarını, amaçlarının Türk bayrağını her yerde dalgalandırmak ve insanlara hizmet vermek olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, Kanada'da konsolosluk ve Trinidad Tobago'da büyükelçilik açma hedeflerinin olduğu bilgisini paylaştı.

Temsilciliklerin sayısını artırmak istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika'da 39, Latin Amerika'da Karayipler dahil 13 büyükelçilik rakamına ulaştığını, gelecek yıl toplam elçilik sayısında 250'yi geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Yurt dışında kalkınma projeleri yürüttüklerini ve buralara insani yardım götürdüklerini hatırlatan Çavuşoğlu, Karayip ülkelerinde de birçok yardım faaliyetine imza attıklarını ifade ederek, "Bizim diğerlerinden farkımız proje empoze etmememiz. 'Ya fikir verin proje üretelim, ya da proje verin hayata geçirelim' diyoruz. Bu yaklaşımımızdan Afrika dahil dünya ülkeleri son derece memnun." diye konuştu.

Florida'da artan Türk toplumunun gittikçe daha proaktif olmasının mutluluk verdiğini anlatan Çavuşoğlu, ABD'de Türkiye aleyhine yapılanları dengelemek için faaliyetler yürüttüklerini, bu amaçla Türk- Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin kurulduğunu, komite dahilinde 124 derneğin bulunduğunu bildirdi.

- "FETÖ, ABD’de son derece faal"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin 15 Temmuz'da bir darbe girişimi atlattığını anımsatarak, böyle bir şeyin bir daha olmaması için gerekli önlemleri aldıklarını ifade etti.

FETÖ'nün devletin içindeki yapılanmasını temizlemeleri gerektiğini belirten Çavuşoğlu, “Benim bakanlığıma 500 civarında FETÖ mensubu sızmış ve kritik yerlere yerleştirilmişler." sözlerine yer verdi.

FETÖ ele başının Türkiye'ye iadesi için gerekli çalışmaları yaptıklarına işaret eden Çavuşoğlu, bu kişinin bir an önce yargıya teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, FETÖ'nün ''eğitim ve diyalog' gibi faaliyetlerle göz boyayarak tüm ülkelerin devlet yapılarına sızdığının altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

"(FETÖ elebaşı) Kendisi kainat imamı olduğu için, amacı o olduğu için, Meclis dahil Türkiye’deki tüm demokratik kurumları yok edip, Türkiye'ye kainat imamı olarak gelmeyi planladığı için, oradan tüm dünyayı yönetme şeyi... Böylesine sakat bir zihniyet, ama amaçları bu. Bazı ülkelerde uyarıyoruz. Çok geç kalmışlar. İsteseler de yapamazlar. Bazı Orta Asya ülkeleri mesela. Orada bir darbe olursa bunlar yapar o darbeyi. Onlara yönelik bir şey yapmak isteseler de yapamazlar. Ama birçok ülke şimdi gerekli tedbirleri alıyor. Bu ülkede de son derece faal olduklarını biliyorsunuz. Bunların neye hizmet ettiğini de gördük. Bu yapıya karşı ortak mücadelemizi sürdürelim. Bu darbe girişiminin faturası ortada. Bu hasarı gidermek için gece gündüz çalışıyoruz. Ama her şerde bir hayır vardır. Biz buna inanıyoruz. Bu darbe girişimden sonra Türkiye’de oluşmaya başlayan uzlaşı kültüründen de memnunuz. Milletimizin birlik beraberlik şuuru yeniden oluştu, bundan da son derece memnunuz."

Çavuşoğlu, daha sonra Türkiye'nin Kuzey Amerika bölgesinde görev yapan başkonsoloslarla toplantı yaptı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki konuşması

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Miami'nin Türk vatandaşlarının rağbet gösterdiği bir şehir haline geldiğini, Florida ile ikili ticaret hacminde artış yaşandığını anlattı. Çavuşoğlu, Miami ile Antalya arasında kardeş şehir ilişkisi kuracaklarını ifade etti.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasının yankıları konusundaki soruya da şu yanıtı verdi:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki konuşması tüm dünyada olduğu gibi New York'ta, BM çevresinde de büyük bir yankı uyandırdı. Çünkü Cumhurbaşkanımız çok net bir şekilde dünyada var olan sorunlar, bunlara nasıl yaklaşabiliriz, nasıl çözebiliriz ve hangi politikaları uygulayabiliriz, hangi mekanizmalar, BM'nin reformu dahil tüm düşüncelerini net bir şekilde paylaştı."

Erdoğan'ın New York'ta çok sayıda iki görüşme ve temaslarının olduğunu belirten Çavuşoğlu, kendisinin de New York'ta pek çok ülkenin dışişleri bakanları ile görüştüğünü, bölgesel ve çok taraflı toplantılara katıldığını aktardı.

Çavuşoğlu, görüşmelerinde Türkiye'nin çeşitli konulardaki tutumunu ve 15 Temmuz darbe girişimi hakkında bilgi vererek gelişmeleri anlattıklarını dile getiren Çavuşoğlu, desteklerini sunan ülkelere de teşekkür ettiklerini bildirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :