Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Akça:

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Akça:

"KKTC’de uygulanan ekonomik programlarla büyük bir başarı elde edildi. Öğrenim ve turizm sektörüne dayalı büyümeye geçildi"

LEFKOŞA (AA) - Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC’de uygulanan ekonomik programlarla büyük bir başarı elde edildiğini, öğrenim ve turizm sektörüne dayalı büyümeye geçildiğini söyledi.

Büyükelçi Akça, Lefke Avrupa Üniversitesinin (LAÜ) 25. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen, "Türkiye ve KKTC’de Ekonomik Gelişme Planlaması ve Sorunları" konulu konferansta, eşit rekabeti sağlamaya odaklanan ve hukuka saygılı kurumların bulunduğu ülkelerin kalkınma yolunda ilerlediğini, yaşlanma ve sermaye birikiminin de ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyen unsurlardan biri olduğunu ifade etti.

Türkiye’deki kalkınma planları hakkında da bilgi veren Akça, Türkiye’nin 2018’e kadar olan 10. Kalkınma Planı’nda, kişi başına gelirin 11 bin dolardan, 16 bin dolara çıkarılması, işsizliğin yüzde 7,2’ye düşürülmesinin, yoksulluk düzeyindeki nüfus oranının yüzde 22’den yüzde 19’a düşürülmesinin öngörüldüğünü anlattı.

Türkiye’nin kalkınma planlarında belli alanlar seçilerek, bu alanlardaki sorunları giderme yönetimi takip edildiğini aktaran Akça, kalkınmayı engelleyen sorunları ortadan kaldırmak için ölçüm programlarının da geliştirildiğini söyledi.

KKTC ile Güney Kıbrıs’ın ekonomik göstergelerini kıyaslayan Akça, "Güney Kıbrıs’taki en büyük sorunun işsizlik. KKTC’nin verilerine bakıldığında ise büyüme oranlarının düşük olduğu görülüyor. Diğer ülkelerin ortalamalarına göre KKTC'de işsizlik çok büyük bir sorun olarak görülmüyor. Türkiye’den alınan borçlar dışında da borç seviyesinin de yüksek olmadığı görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

-KKTC, ilk 50 ülke arasında- 

Rekabet edebilirlik raporunda, KKTC’deki en büyük sorunların, verimsiz devlet bürokrasisi, finansa erişimde zorluklar ve siyasi istikrarsızlık olarak gösterildiğine işaret eden Akça, KKTC'nin 15 bin dolar ile kişi başına düşen gelir açısından dünya genelinde ilk 50 ülke arasında yer aldığını vurguladı. 

KKTC’de yüksek eğitim alan Türkiye’den 40 bin, diğer ülkelerden de 20 bin öğrencinin yaptığı harcamanın, KKTC milli gelirinin yüzde 30’unu oluşturduğunu ifade eden Akça, harcamanın üçte birinin harç olarak diğer üçte ikisinin ise muhtelif yerlere yapıldığını, yüksek öğrenim ve turizmin iki önemli sektör olduğunu ifade etti.

Türkiye’den KKTC’ye üç şekilde kaynak aktarıldığını bildiren Akça, bunların "bütçe açıkları için borç, altyapı yatırımı ve reel sektörü destekleme için hibe ve Türkiye devleti tarafından finanse edilen projeler" şeklinde olduğunu belirtti.

Büyükelçi Akça, 2010-2012 ekonomik programda önemli bir başarı elde edildiğini belirterek, “Gayrimenkul sektörü ve maaşların arttırılmasıyla sağlanan bir ekonomiden yüksek öğrenim ve turizm sektörüne dayalı reel bir ekonomi kaynaklı büyümeye geçildi. Bu çok önemli bir başarıydı. Özel sektörün büyümesinin kamuda da yansımasını oldu” ifadesini kullandı. 

-Yüksek öğrenimde hedef 110 bin-

Yüksek öğrenim stratejisi oluşturulması için bir çalışma yapıldığını, bugünkü öğrenci sayısının artmasında stratejinin uygulanmasının etkili olduğunu dile getiren Akça, strateji kapsamında Türkiye’den gelen yardımların önemli bir kısmının üniversitelerdeki kalitenin arttırılmasına harcandığını kaydetti.

Yapılan strateji çalışmasında yüksek öğretimde 110 bin öğrenci ve kalitenin daha yukarılara çıkartılmasının öngörüldüğünü kaydeden Akça, KKTC’de uygulanan ekonomik programlarla büyük bir başarı elde edildiğini, öğrenim ve turizm sektörüne dayalı büyümeye geçildiğini sözlerine ekledi. 

Konferans sonunda Büyükelçi Akça’ya LAÜ’nün gelişmesi için yaptığı katkılardan dolayı plaket takdim edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı