Türkiye'nin kültürel mirası başkentte canlanacak

Türkiye'nin kültürel mirası başkentte canlanacak

Türkiye'nin gelenek ve göreneklerinin bir araya getirildiği kültürel değerler, yarın başkentte başlayacak Somut Olmayan Kültürel Miras Tanıtım Günleri'nde ziyaretçilerle buluşacak- ATİD Başkanı Akman:- "Somut Olmayan Kültürel Miras fuarı, hem bizler hem d

ANKARA (AA) - Türkiye'nin gelenek ve göreneklerinin bir araya getirildiği kültürel değerler, yarın başkentte başlayacak Somut Olmayan Kültürel Miras Tanıtım Günleri'nde ziyaretçilerle buluşacak.

Ankara Valiliği himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle ilki Atatürk Kültür Merkezi'nde 4 gün süresince gerçekleştirilecek Somut Olmayan Kültürel Miras Tanıtım Günleri'ne yönelik bir otelde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda tanıtım günlerinde ne gibi etkinliklerin yer alacağına ilişkin bilgi veren Ruan Fuarcılık Proje Koordinatörü Yeliz Göçbak, "Hem Ankara hem de Türkiye'de ilk defa böyle bir etkinlik gerçekleştiriliyor." dedi.

Türkiye'nin UNESCO tarafından kabul edilen 16 adet somut olmayan kültürel mirasların içerisinde "Hacivat-Karagöz", "meddahlık", "Hıdırellez", "nevruz", "aşıklık geleneği", "ebru sanatı" gibi değerleri bulunduğuna işaret eden Göçbak, "Dört gün boyunca somut olmayan kültürel miras değerlerini Atatürk Kültür Merkezi'nde çok dolu dolu bir sahne programıyla işleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Tanıtım günlerinde yer alacak bütün etkinliklerin gerçek sahiplerince icra edileceğini anlatan Göçbak, Sivas'tan aşıkların, Urfa'dan sıra gecesi ekiplerinin, Çankırı'dan yarenlerin geleceğini ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün de bir defile düzenleyeceğini bildirdi.

Göçbak, Alevi-Bektaşilik geleneğine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığının Türk Dünyası Müzik ve Dans Gösterileri Topluluğu'nun bir semah gösterisi yapacağını, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT sanatçıları ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası'nın da konserlerinin olacağını, yöresel Türk lezzetlerinin ziyaretçilerle buluşturulacağını, el sanatlarına yönelik ustaların uygulama atölyeleri düzenleyeceğini anlattı.

Hıdırellez'in mayıs ayının ilk haftasında kutlandığına işaret eden Göçbak, bu kapsamda Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz'ün de katılımıyla pazar günü "çiğdem pilavı" pişirme ve dağıtma ritüelinin gerçekleştirileceğini bildirdi.

- ATİD Başkanı Akman, fuara davet etti

Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Birol Akman da Ankara'nın gelişimi için yapılan her türlü faaliyet, fuar ve etkinliklere destek sağladıklarını aktardı.

Hedeflerinin Ankara'yı Londra ve Paris gibi Avrupa başkentleri düzeyine çıkarmak olduğunu vurgulayan Akman, "Somut Olmayan Kültürel Miras Fuarı, hem bizler hem de Ankara halkı için çok önemli. Türkiye'deki somut olmayan kültürel değerlerimizi Ankara halkına tanıtmak açısından çok önemli. Bütün Ankara'yı bu fuara özellikle çağırıyorum. Buraya gelsinler, buradaki kültürel değerlerimizi görsünler." dedi.

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz ise yeme-içme kültürüne yönelik bu tip fuarların sürekliliğinin önemini vurguladı.

Açıköz, fuarda emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek "Ürünlerimize kendi milletimiz olarak sahip çıkamıyoruz. İnsanlar olmayan bir şeyi, yurt dışına gidin bir binayı bile pazarlıyor, parayla geziyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

Ankara'daki bu tip etkinliklere seve seve, karşılık beklemeden destek verdiklerini anlatan Açıköz, bu tip fuarlarla yeni nesillere geleneksel değerlerin aktarılabileceğini vurguladı.

- Çini sanatkarı Gürsoy, atölye çalışması yapacak

Atatürk Kültür Merkezi'nde 26-29 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek Somut Olmayan Kültürel Miras Tanıtım Günleri'nde UNESCO tarafından koruma altına alınan kültürel değerler birbirinden renkli etkinliklerle tanıtılacak.

Anadolu'da hala önem verilen kına gecesi, asker uğurlama, damat tıraşı gibi ritüellerin örf ve adetlere uygun olarak gerçekleştirileceği etkinlikte cam üfleme, hüsnü hat sanatı, ahşap oymacılığı, bakırcılık gibi zanaatlar da görücüye çıkacak.

Ayrıca UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" seçilen Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli çini sanatkarlarından Mehmet Gürsoy da etkinlikte çini sanatını anlatacak ve atölye çalışması yapacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :