Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçlandı

Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçlandı

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nın birincileri belli oldu

İSTANBUL (AA) - Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle bu yıl 9'uncusu düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nın birincileri belli oldu.

Garanti'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması ödül töreninde 4 kategorinin birincileri açıklandı.

İdil Bebe'nin kurucusu Mevlüde Uygun'un "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" olduğu yarışmada, "Yaşayan Müze" projesini hayata geçiren Zehra Sema Demir "Türkiye'nin Kadın Sosyal Girişimcisi" seçildi. Nuran Özyılmaz, "Kars Kaz Evi" girişimiyle "Türkiye'nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi", "Medlis Engelli Yaşam Çözümleri"nin kurucusu Melis Tasacı ise "Türkiye'nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi" oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Garanti Bankası'nın kadın girişimciliği çalışmalarının odağında ekonomik büyüme, kalkınma ve sürdürülebilirliğin yer aldığını ifade etti. Pozitif ayrımcılığı gündeme getiren ilk banka olduklarını dile getiren Karadere, şunları kaydetti:

"Kadınların toplumdaki ve ekonomideki yerinin daha da güçlenmesi için çalışıyoruz. Bugün G20 ülkelerinde kadının iş gücüne katılımı yüzde 58 iken erkeklerinki yüzde 86 seviyesinde. Türkiye'de ise iş gücüne katılım, TÜİK verilerine göre kadınlarda yüzde 32,3, erkeklerde yüzde 71,5. Dünya genelinde 2025 yılına kadar kadın ve erkeklerin iş gücüne katılımı arasındaki farkı yüzde 25 azaltma hedefi var. Türkiye'nin de benimsediği bu hedef doğrultusunda özellikle kadın girişimci sayısının artırılması önem taşıyor.

Kadınların iş gücüne katılımının teşvik edilmesinin, Türkiye'nin büyümesine, refahına ve girişimci nesillerin yetişmesine pozitif katkıda bulunacağını biliyoruz. Yarışma sayesinde her yıl birbirinden değerli başarı hikayelerini öğreniyoruz. Bu yılki değerlendirme sürecinde yine bizi derinden etkileyen inanılmaz hikayelerle karşılaştık. Çok değerli projeler arasından birincileri seçmekte zorlandık. Tüm yarışmacılara ufkumuzu açtıkları için yürekten teşekkür ediyor, cesaretlerinden dolayı kutluyorum."

 

-"Türkiye'de girişimci bir kadınsanız önce ailenizi ikna etmek, olmazları oldurmak zorundasınız"

 

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar da 113 kadın girişimcinin katılımıyla başladıkları yarışmaya bugüne kadar 30 bin 983 kadının başvurduğunu bildirdi. Oktar, şu ifadeleri kullandı:

"Artan sayımızla her yıl daha da güçleniyoruz. Ben de Türkiye'deki 100 bin kadın girişimciden biri olarak girişimci olmanın ne kadar zor bir süreç olduğunu biliyorum. Bir finalistimizin dediği gibi 'düşü olmayanın işi de olmaz'. Bu yüzden girişimci önce hayal kurar, tutkuyla ister ve çok çalışır. Türkiye'de girişimci bir kadınsanız önce ailenizi ikna etmek, olmazları oldurmak için en inovatif çözümleri bulmak zorundasınız. Sermayeye ulaşmak ve işinizi büyütmek için doğru kaynakları bulmalısınız. Tüm bunları yaparken de motivasyonunuzu kaybetmeden her sabah umut ve heyecanla uyanıp işinizin başında olmanız gerekir."

Capital ve Ekonomist Dergisi Yayın Direktörü Rauf Ateş ise şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye'de sınırlı olsa da üniversiteli genç ve kadınların girişimciliğe atılma oranlarında artış var. Girişimcilerde üniversiteli oranı son 8 yılda yüzde 15'lerden yüzde 44'lere ulaştı. Her 3 erkek girişimciye 1 kadın düzeyinden, 2,13 erkeğe karşılık 1 kadın düzeyi yakalandı. Ancak yeni dönemde sadece şirket kurmak yetmiyor, yeni ve büyük şirketler yaratmamız gerekiyor.

Türkiye'deki şirketlerin yüzde 99,9'unu KOBİ'ler oluşturuyor. Büyük şirket oluştururken bir bölümünü de kadınların kurmasını sağlamamız gerekiyor. Çünkü Türkiye'de yeterince büyük şirket yok ve bunlar arasında kadın patron oranı bir elin parmaklarını geçmiyor. Girişimciliğin çok yaygın olduğu Amerika ve Avrupa'da büyük şirket kurmada kadınların oranı çok yüksek değil. 1 milyar dolarlık değere ulaşan ve UNICORN diye tanımlanan 84 startup'tan sadece 2'si kadınlara ait. 23'ünün ise yönetim kurulunda 1 kadın bile yok. Yeni dönemde kadın girişimciliği konuşurken, odağa büyük şirket kurmayı da koyacağız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı