Türkiye'nin Irak'taki eğitim birliği

Türkiye'nin Irak'taki eğitim birliği

BMGK üyeleri, Irak hükümetinin Türk birliğinin durumuna ilişkin toplantı talebi hakkında bilgilendirildi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı, üyelerine, Irak'ın, Türk askerlerinin yerel güçleri eğitim amacıyla Musul'da bulunmasından dolayı yaptığı acil toplantı çağrısı hakkında bilgi verdi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi ve BMGK Başkanlığını yürüten Vitaly Churkin, konuya ilişkin gazetecilere açıklama yaptı.

Türk askerlerinin yerel güçleri eğitim amaçlı Musul yakınındaki Başika'da bulunmasından dolayı, Irak'ın BMGK'yı acil toplantıya çağırmasına ilişkin talebini aldıklarını kaydeden Churkin, "Ben de Güvenlik Konseyi üyelerini konuya ilişkin bilgilendirdim. Sonrasında ne olur, şu an bir şey söyleyemem." dedi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq da basın brifinginde konuya ilişkin sorular üzerine, Irak'a yapılacak tüm desteklerin BM Şartı'nda yer alan "Egemenlik, toprak bütünlüğü ve diğer ülkelerin iç işlerine karışılmaması" ilkeleri ile uyumlu olması gerektiğini söyledi.

Haq, "BM Genel Sekreteri Ban, Türkiye'nin Irak'taki tüm aktivitelerinin Irak hükümetinin tam rızasıyla gerçekleşmesini umuyor. Anladığımız kadarıyla Türkiye ile Irak bu sorunu çözmek için barışçı bir diyalog halinde. Genel Sekreter Ban, bu diyaloğun sürdürülmesini ve ihtiyaç halinde BM'nin desteğe hazır olduğunun bilinmesini istiyor." dedi.

Türkiye'nin Başika Kampı'ndaki askeri varlığına yönelik yapılan Irak'tan gelen tepkiler üzerine, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz her zaman çözümden yanayız ama Irak, içinde bulunduğu iç siyasi karışıklıktan dolayı, maalesef kamplaşmadan dolayı, Başika Kampı ile ilgili bazen açıklamalar, bazen negatif tutumlar maalesef devam ediyor. Dün de söyledim, kendiliğinden oraya gitmedik. Irak yönetiminin bilgisi dahilinde oraya dahil edildik ve bugüne kadar oradaki yerel güçleri DAEŞ'e karşı eğitiyoruz, donatıyoruz." diye konuşmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :