Türkiye'nin ilk yeşil limanı

Türkiye'nin ilk yeşil limanı

Marport Liman İşletmeleri, Türkiye'nin ilk yeşil liman sertifikasını aldı

ANKARA (AA) - Türkiye'nin ilk yeşil liman sertifikası, Marport Liman İşletmelerine verildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Hamdi Yıldırım, bakanlıkta düzenlenen törende yaptığı konuşmada, projeyle ilgili kamu ve özel sektörün ciddi çalışma yaptığını söyledi.

İlk defa bir limana yeşil liman sertifikası verildiğini belirten Yıldırım, Türkiye'nin denizcilik alanında önemli ülkeler arasında yer aldığını, yeşil liman sertifikalandırılmasının da bu kapsamdaki faaliyetler açısından önemli bir aşamaya karşılık geldiğini ifade etti.

Yıldırım, yeşil liman sertifikası için çevre politikası ve hedefleri oluşturulması, çevre duyarlılığının artırılması, risk yönetimi oluşturularak iş kazalarının önlenmesi, enerji verimliliği, atık yönetimi, araç kullanımında çevre duyarlılığı, su ve toprak kirliğinin önlenmesi, sera gazı yönetim planı ve emisyon ölçümleri yapılması, gürültüyle mücadele gibi alanlarda belirli standartların yakalanması gerektiğini vurguladı. 

Hamdi Yıldırım, bu standartların fiilen birçok limanda geçerli olduğunu ancak bunların sertifikalandırılmasında eksiklikler bulunduğunu kaydetti.

Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Sebahittin Korkmaz da yeşil liman sertifikasına ilişkin belgelendirmenin uluslararası standartların üzerinde bir nitelik taşıdığını söyledi.

Korkmaz, limanlarda üzücü çevresel kazalar oluşmaması ve iş kazalarının yaşanmaması için bu tür belgelerin alınmasının son derece önemli olduğuna işaret etti.

Arkas Holding Liman Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç, işletmenin faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. Genç, belgelendirilen niteliklerle yapılacak faaliyetlerin çevreye büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Konuşmaların ardından işletme temsilcilerine yeşil liman sertifikası verildi.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı