Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji lisesi eğitime başladı

Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji lisesi eğitime başladı

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz:- "Okul, enerji ihtiyacının büyük kısmını karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda güneş enerjisi ve rüzgar enerji sistemleri dallarında uzmanlar yetiştirecektir"- "Enerji ihtiyacını karşılama noktasında ülkemizde ilk olan okulumuz

ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin kendi enerji ihtiyacının büyük kısmını karşılamakla kalmayacağını, aynı zamanda güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi sistemleri alanlarında uzmanlar yetiştireceğini söyledi.

Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın katılımıyla düzenlenen, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında eğitim verecek ilk ortaöğretim kurumu Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin açılışında yaptığı konuşmada, "Enerji ihtiyacını karşılama noktasında ülkemizde ilk olan okulumuzun tüm kamu kuruluşlarına örnek olmasını temenni ediyorum." dedi.

Yılmaz, başta Bakan Albayrak ve çalışma arkadaşları olmak üzere, UNDP ve Küresel Çevre Fonu (GEF) ile okulun yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Enerji ihtiyacı için ülkenin tüm enerji kaynaklarının tamamının değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, bu çerçevede yenilenebilir enerjinin kullanılmasına yönelik çalışmalara büyük ivme kazandırıldığını anlattı.

Açılışı yapılan lisenin, bünyesindeki güneş enerjisi panelleri ve rüzgar türbini ile kendi yıllık enerjisinin yüzde 80'ini karşılayacağını belirten Yılmaz, "Okul, enerji ihtiyacının büyük kısmını karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda güneş enerjisi ve rüzgar enerji sistemleri dallarında uzmanlar yetiştirecektir." dedi.

Mesleki ve teknik eğitimi memleket meselesi olarak gördüklerini dile getiren Yılmaz, 2023'te mesleki eğitimi yüzde 60'a çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.

Bu yıl ilk defa 12 ilde 19 tematik meslek lisesinin açıldığını ifade eden Yılmaz, Cezeri Lisesi'nin de bu tematik liselerden biri olduğunu söyledi.

- Meslek liselerine karne verilecek

Mesleki ve teknik okullara ilişkin yeniliklere değinen Yılmaz, "Bu yıl bütün mesleki ve teknik okulların performansını ölçeceğiz, okulları değerlendireceğiz ve her birisine bir karne vereceğiz. Başarılı olan okullarımızı, yöneticileri ve öğretmenleriyle birlikte ödüllendireceğiz." diye konuştu.

Öğrencilere beceri eğitimi için kapılarını açan işletmelere devlet desteği verildiğini hatırlatan Yılmaz, uygulamanın başladığı şubat ayından bu yana bu desteğin 239 milyon lirayı bulduğunu aktardı.

Meslek lisesi öğrencilerini iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortaladıklarını, bu okuldan mezunlara teknisyen unvanı vermeye başladıklarını söyleyen Yılmaz, bu yıl 64 gelecek yıl da 100 öğretmeni, kendi alanlarında dil eğitimi için İngiltere'ye göndereceklerini bildirdi.

Bu yıl Türkiye Ulusal Ajansı'na sunulan ve hibe almaya hak kazanan 526 projeden 471'inin meslek liseleri tarafından hazırlandığını anlatan Yılmaz, bugüne kadar 16 milyon avrodan fazla hibe alındığını söyledi.

Çıraklık eğitiminin örgün eğitim kapsamına alındığını hatırlatan Yılmaz, "Devlet desteğiyle geçen eğitim öğretim yılında çırak sayısı 76 bin iken bu yıl 117 binin üzerine çıktı." ifadesini kullandı.

Bakan Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığının 85 milyar liralık bütçesinin 13 milyardan fazlasını mesleki eğitime ayırdıklarını belirtti.

- "Türkiye'nin bugününü dünden daha iyi eden eğitimdir"

Sınıf mevcudu ortalamasının düşürülmesi için derslikler yapıldığını, çok sayıda öğretmen atandığını anlatan Yılmaz, "580 binden fazla öğretmen atadık. Bugün gördüğümüz üç öğretmenden ikisi bizim dönemimizde atandı." dedi.

Yılmaz, 4+4+4 eğitim sisteminin hayata geçirilmesiyle eğitimde büyük ilerlemeler kaydedildiğini, net okullaşma oranının ortaokulda yüzde 93'ten yüzde 96'ya, ortaöğretimde yüzde 70'ten yüzde 83'e, yükseköğretimde ise yüzde 38'den yüzde 43'e çıktığını söyledi.

UNDP'nin 2016 raporunda Türkiye'nin yükseköğretimde brüt okullaşma oranının yüzde 79 olarak yer aldığını bildiren Yılmaz, bu oranla Türkiye'nin Norveç'ten, Fransa'dan, İngiltere'den, İsviçre'den, Almanya'dan daha iyi durumda olduğunu kaydetti. Yılmaz, "Herkes baksın, bilgileri bulabilmek mümkün. Eğer bu bilgiler doğruysa Türkiye çağ atladı. Beşeri sermayesiyle atladı. Beşeri sermayeyi nitelikli kılan eğitimdir." diye konuştu.

Yılmaz, milli gelirdeki artışa işaret ederken de "Türkiye'nin bugünü dünden çok daha iyidir. Türkiye'nin bugününü dünden daha iyi eden eğitimdir. Eğitim olmadan hiçbir alanda ileri gidebilmek mümkün değildir." ifadesini kullandı.

Bakan Yılmaz, "Buradaki evlatlarımızın hepsinin iş garantisi var." müjdesini veren Bakan Albayrak'a tekrar teşekkür etti, bu tür güzide okulları Türkiye'nin dört bir tarafına yayacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından, yenilenebilir enerji teknolojileri üzerine eğitim verilecek Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin açılışı yapıldı.


Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji lisesi eğitime başladı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :