Türkiye'nin FIBA Dünya Şampiyonası'ndaki lejyonerleri

Türkiye'nin FIBA Dünya Şampiyonası'ndaki lejyonerleri

Turnuvada mücadele edecek takımlarda Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde forma giyen 8 oyuncu bulunuyor

İSTANBUL (AA) - MUTLU DEMİRTAŞTAN - 2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası'nda mücadele edecek takımlarda Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde forma giyen birçok oyuncu yer alıyor.

Türkiye'nin evsahipliğinde 27 Eylül-5 Ekim tarihlerinde düzenlenecek turnuvada ülkeleri adına parkeye çıkacak 8 basketbolcu, kariyerlerini Türkiye'deki farklı takımlarda sürdürüyor.

Şampiyonada Beşiktaş'tan Petra Kulichova Çek Cumhuriyeti'ni, Fenerbahçe'den Tina Charles ve Angel McCoughtry ABD'yi, Galatasaray Odeabank'tan Nuria Martinez ve Sancho Lyttle ile AGÜ Spor'dan Laura Nicholls İspanya'yı, Canik Belediye'den Sasa Cado ile Ormanspor'dan Ana Dabovic Sırbistan'ı temsil edecek

 

- Türkiye'deki İspanyollar

İspanya Milli Takımı'nın Dünya Şampiyonası kadrosunda, Türkiye'de forma giyen 3 oyuncu bulunuyor.

İki yıldır Galatasaray Odeabank'ta mücadele eden Sancho Lyttle'ın yanı sıra İspanya kadrosundaki Nuria Martinez de bu sezon sarı-kırmızılı formayı giyecek. Sezon öncesi İspanya kadrosunda bulunan Laura Nicholls da AGÜ Spor'a transfer oldu. Galatasaray Odeabank'ta geçirdiği başarılı sezonun ardından Rusya'nın yolunu tutan Alba Torrens de İspanya'nın başarısı için ter dökecek bir başka oyuncu oldu.

Geçen sezonu üç kupayla kapatma başarısı gösteren Galatasaray Odeabank'ın önemli kozları arasında yer alan Lyttle, İspanya'yı 2013 FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda (EuroBasket 2013) altın madalyaya taşıyan isimlerin başında geliyor. EuroBasket 2013'ün "En Değerli Oyuncu (MVP)" ödülüne layık görülen ve turnuvanın en iyi 5'ine seçilen pota altı oyuncusu, 18,4 sayı, 11,1 ribaunt ortalamalarıyla bu iki istatistikte de şampiyonanın en iyisi oldu.

Lyttle'ın yanı sıra Nuria Martinez de bu sezon Türkiye'de forma giymeye devam edecek. Amerikan Ulusal Kadınlar Basketbol Ligi (WNBA) tecrübesi de bulunan ve oyun kurucu pozisyonunda görev yapan Martinez, geçen sezon Kayseri KASKİ formasıyla ligde 8,6 sayı, 3,4 asist ortalamaları yakaladı.

Son olarak ülkesinin Rivas Ecopolis takımında forma giyen ve EuroBasket 2013'te de ülkesini temsil eden pota altı oyuncusu Laura Nicholls, 3,4 sayı, 2,2 ribaunt ortalamalarıyla takımına katkı sağladı.

Fenerbahçe'nin Gran Canaria'dan kadrosuna kattığı ve Türkiye'de gerçekleştirilen Ümit Kızlar Avrupa Şampiyonası'nın MVP'si Senegal asıllı İspanyol pivot Astou Ndour ise hazırlık kampında yer almasına rağmen başantrenör Lucas Mondelo tarafından 12 oyuncu arasına dahil etmedi.

 

- ABD'de iki Fenerbahçeli

Turnuvanın en büyük favorisi olarak gösterilen ABD Milli Takımı'nda iki Fenerbahçeli basketbolcu mücadele edecek.

2010'dan bu yana Fenerbahçe forması giyen ve 2010 Dünya Şampiyonası ile 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda zafere ulaşan ABD Milli Takımı'nda yer alan Angel McCoughtry, yine takımının en büyük kozlarından biri olacak. McCoughtry, ligde geçen sezonu sarı-lacivertli formayla 14,8 sayı, 6,8 ribaunt, 2,2 asist ortalamalarıyla tamamladı. WNBA'de 2009'da Atlanta Dream tarafından ilk sırada draft edilen skorer oyuncu, takımıyla iki şampiyonluk yaşadı. 

Fenerbahçe adına turnuvada boy gösterecek diğer bir ABD'li isim de Tina Charles. Bir dönem Galatasaray'da da forma giyen Charles, bu sezon sarı-lacivertlilerin başarısı için sahaya çıkacak. WNBA'de 2010'da Connecticut Sun tarafından birinci sırada draft edilen pota altı oyuncusu, ABD'de geçen sezon New York Liberty'de mücadele etti.

 

- Kulichova, Beşiktaş ile devam edecek

Geçen sezon Beşiktaş'ta mücadele ettikten sonra sözleşmesi yenilenen ve takımda kalan Petra Kulichova, Çek Cumhuriyeti Milli Takımı'nın tecrübeli oyuncuları arasında yer alıyor.

Uzun süredir milli takım forması giyen pota altı oyuncusu, Türkiye'de düzenlenen 2005 Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya, Çek Cumhuriyeti'ndeki 2010 Dünya Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanan ülkesinin başarısına katkı sağladı.

Kulichova, Türkiye Basketbol Ligi'nde geçen sezon 8,7 sayı, 6,8 ribaunt ve 1,3 blok ortalamaları yakaladı.

 

- Sırp lejyonerler

Canik Belediye'den Sasa Cado ve Ormanspor'dan Ana Dabovic, şampiyonada Sırbistan Milli Takımı adına başarı kovalayacak.

Cado, Romanya'nın Alba Iulia takımından transfer edilirken, Dabovic son olarak Rusya'da Dinamo Moskova'da forma giydi. Şutör pozisyonunda görev yapan iki oyuncu, Sırbistan'ın EuroBasket 2013'te bronz madalya maçında Türkiye'ye kaybederek dördüncü olduğu turnuvada da takımın parçasıydı. Dabovic'in 10 sayı, 1,9 ribaunt, 2,8 asist ortalamaları yakaladığı turnuvada, Cado ise maç başına 3,7 sayı, 1,6 ribaunt ile oynadı.

Kaynak:Haber Kaynağı