Türkiye'nin "fasulye borsası" Nevşehir'de açıldı

Türkiye'nin "fasulye borsası" Nevşehir'de açıldı

Fasulye alım ve satımı Nevşehir Ticaret Borsasınca 2015 sezonunda Derinkuyu'daki fasulye seans salonunda işleme alındı

OSMAN AYTEKİN - Fasulye alım ve satımının Nevşehir Ticaret Borsası (NTB) tarafından 2015 sezonunda Derinkuyu'daki fasulye seans salonunda işleme alınmasıyla Türkiye'nin fasulye borsası faaliyetine başladı.

NTB Genel Sekreteri Uğur Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede uzun süredir yapılan çalışmaların tamamlandığını ve Derinkuyu Kamyon Garajı'nda fasulye alım satımına başlanıldığını söyledi.

Bölgede fasulye ekiminin çok olması ve kenti bu alanda öne çıkartma adına borsanın Derinkuyu ilçesinde kurulmasını kararlaştırdıklarını kaydeden Aydoğan, borsa üzerinden ürün alım satımının Türkiye’de ilk defa ilçede fasulye borsasında yapıldığını vurguladı.

"Fasulye borsasının, Türkiye çapında fiyat belirleme açısından merkez olması hedeflenmektedir” diyen Aydoğan, ağırlıklı olarak ekilen Kanada Alberto cinsi fasulyenin iklim ve toprak yapısı, lezzetli oluşu gibi nedenlerle tüketiciler açısından tercih edildiğini ifade etti. 

İlçenin fasulye üretiminde Türkiye'de önemli bir yeri bulunduğunu vurgulayan Aydoğan, şunları belirtti:

"Derinkuyu fasulyesi Nevşehir'de üretim alanı açısından Konya ve Karaman illerinden sonra Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor. Derinkuyu ilçesinde 2014 yılında 40 bin 500 dekar fasulye ekiminden 14 bin ton ürün elde edilmişti. 2015 yılında ise 47 bin civarında ekim yapılan alandan yaklaşık 17 bin ton mahsul hasadı bekleniyor. Fasulye üretimi ilçe genelinde bir dekarda ortalama 350 kilogramdır." 

- "Çiftçilerimizi bekliyoruz"

Aydoğan, önümüzdeki sezonda buğdayı da seans salonuna dahil etmeyi planladıklarını aktardı. Aydoğan, borsaya Mersin, Karaman, Niğde ve Ereğli'den tüccarların geldiğini belirtti.

Tüccarların fasulyeye ilgili olduğunu dile getiren Aydoğan, "Çiftçinin ürünlerini satması borsanın merkez olup olmamasında belirleyici olacaktır. Çiftçilerimizin ürünlerini borsaya getirmelerini ve yüksek değerde satmalarını bekliyoruz" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı