Türkiye'nin en büyük güneş santrali Konya'ya kuruldu

Türkiye'nin en büyük güneş santrali Konya'ya kuruldu

22 bin 500 kilowatt elektrik üretebilen 20 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak Türkiye'nin en büyük güneş enerji santrali Konya'da kuruldu. Santralin maliyeti 22 milyon dolar...

Konya'nın Karatay ilçesine bağlı Kızören Mahallesi'ndemi santral 430 dönüm arazi üzerine kuruldu. Santral, kurulu güç açısından Türkiye'nin en büyük güneş santrali olma özelliğini taşıyor.

Tekno Şirketler Grubu Müdürü Altay Coşkunoğlu açılışta yaptığı konuşmada, 'Arap'ların petrolü bizim de güneşimiz var. Hükümetlerimizle birlikte bu konunun önemini doğru bir şekilde kavrayıp sektörün önünü açacaklarını tahmin ediyorum.' dedi.

Coşkunoğlu, güneş enerji sektörünün hızlı büyüyeceğini aktararak, 'Avrupa'nın güneş ışığı alabilen en önemli bölgelerinden birisi Konya... Uzaktan takip ve uzaktan kontrol sistemi de yine bu santralde bulunuyor. Almanya'da en iyi güneş ışığı alan noktası bizim güneş ışığı alan en kötü noktamız.Türkiye'deki verimsiz arazilerin 10'da birini güneş enerji santrali olarak kullanalım ülkemizin enerji ihtiyacının tamamını güneşten karşılarız' dedi.

Santralin maliyetinin 22 milyon dolar olduğunu belirten Coşkunoğlu, '1 milyon dolarlık yatırım yılda 220 bin dolarlık enerji sağlıyor. 10 sene sonra enerji ihtiyacı tamamen güneşten karşılanacak' dedi.

Tekno Ray Solar Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özenbaş ise "Toplamda 75 bin güneş enerji paneli mevcut"  bilgisini verdi.