Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Gürbüz ASEAN'a güven mektubunu sundu

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Gürbüz ASEAN'a güven mektubunu sundu

CAKARTA (AA) - Türkiye'nin yeni Cakarta Büyükelçisi Mehmet Kadri Şander Gürbüz, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Genel Sekreteri Le Luong Minh'e...

CAKARTA (AA) - Türkiye'nin yeni Cakarta Büyükelçisi Mehmet Kadri Şander Gürbüz, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Genel Sekreteri Le Luong Minh'e güven mektubunu sundu.

Başkent Cakarta'da ASEAN Genel Sekreterlik Binası'nda Minh ile bir araya gelen ve güven mektubunu sunan Büyükelçi Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu görüşmeye çok önem verdiğini belirtti.

Gürbüz, "Geçen mart ayında ASEAN'a sektörel diyalog ortağı olarak kabul edilme yönünde bir müracaatımız oldu. Şu anda başvurumuz ASEAN tarafından değerlendiriliyor. Yıl sonuna kadar ASEAN Genel Sekreteryası tarafından olumlu bir değerlendirmenin ardından 2017 başında Filipinler'de yapılacak ASEAN Zirvesi'ne sunulacak. Kabul edildiği taktirde Türkiye, ASEAN'ın sektörel diyalog ortağı olacak." diye konuştu.

ASEAN Genel Sekreteri Minh'in, Türkiye'nin ASEAN için çok önemli bir ülke olduğunu dile getirdiğini aktaran Gürbüz, "Ben kendisine ayrıca sayın Dışişleri Bakanımız adına, Türkiye ziyareti davetinde bulundum. Özellikle bu ziyaretin önümüzdeki yıl gerçekleşmesinin önemli olduğunu vurguladım. Çünkü önümüzdeki yıl ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklık başvurumuzun kabul edilecek ve ASEAN'ın kuruluşunun 70. yıl dönümü olacak. Bu vesileyle, ASEAN-Türkiye toplantısının yapılması teklifini kendisine ilettim. Kendisi de memnuniyetle karşıladı." ifadesini kullandı.

Gürbüz, değerlendirme sürecinin devam ettiği bir dönemde, güven mektubunu sunmuş olmasının kendisi için önem taşıdığını vurgulayarak, "Güven mektubumu sunmakla ASEAN nezdinde konumumuz resmileşmiş oldu. Artık ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklık başvurumuzun kabul edilmesi sürecini, resmi olarak daha yakından takip edeceğim." dedi.

Türkiye'nin şu anda ASEAN üyesi 10 ülkeden sadece Laos'ta büyükelçiliğinin bulunmadığını, yakın zamanda oraya da açılacağını dile getiren Gürbüz, "Genel Sekreter Minh, Avrupa ülkelerinden sadece birkaçının, ASEAN üyelerinin tümünde büyükelçiliğe sahip olduğunu söyledi. Laos'da açılacak büyükelçilikle bu bölgeye ne kadar önem verdiğimizi gösteriyoruz. Tüm ASEAN ülkelerinde büyükelçiliklerimizin bulunması çok önem arz ediyor." diye konuştu.

Gürbüz ayrıca ASEAN ülkeleriyle ticaret hacminin geçen yıl sekiz milyar dolara ulaştığını belirterek, "Bu rakamın, ASEAN Sektörel Ortaklık başvurusunun kabulüyle daha da artırabileceğine inanıyorum. Ayrıca ASEAN ülkelerine ikili yardımlarda bulunuyoruz. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) üzerinden yapılan bu yardımlar, yaklaşık 150 milyon dolara ulaşmış durumda." dedi.​


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :