Türkiye'nin balı 44 ülkede ağızları tatlandırdı

Türkiye'nin balı 44 ülkede ağızları tatlandırdı

Türkiye'den ocak-kasım döneminde 44 ülkeye 20 milyon 520 bin 424 dolarlık bal ihraç edildi- DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan:- "Bal ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 arttı"- "İhracattaki artıştan memnunuz ve bu rakamların giderek daha d

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Türkiye'den bu yılın 11 ayında yapılan bal ihracatının tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 artarak 20 milyon 520 bin 424 dolara ulaştı.

AA muhabirinin, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, yılın ocak-kasım döneminde Türkiye'den 44 ülkeye bal ihraç edildi.

İhracatta, 8 milyon 304 bin 558 dolarla Almanya ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi, 6 milyon 651 bin 199 dolarla ABD, 1 milyon 251 bin 854 dolarla Suudi Arabistan izledi.

Söz konusu dönemde Türkiye'den, Hong Kong, Bangladeş, Singapur, Tayvan, Sudan, Gabon, Mogolistan, Somali, Kamerun ve Cibuti gibi farklı ülkelere de bal ihraç edildi.

Doğu Karadeniz'den de bu dönemde 4 ülkeye 722 bin 692 dolarlık bal ihracatı yapıldı.

Bölgenin bal ihracatında Suudi Arabistan 337 bin 742 dolarla birinci, Almanya 307 bin 214 dolarla ikinci, Katar 46 bin 515 dolarla üçüncü sırada yer aldı.

- Kestane balı için üreticilere çağrı

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yılın 11 ayında yapılan bal ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 59 arttığını söyledi. Gürdoğan, Almanya, ABD ve Suudi Arabistan'ın önemli ihracat pazarları olduğunu dile getirdi.

Doğu Karadeniz'den yapılan bal ihracatının da aynı dönemde yıllık bazda yüzde 25 arttığını belirten Gürdoğan, bölge ihracatında Suudi Arabistan'ın ağırlığına dikkati çekti.

Gürdoğan, son yıllarda artan turizm potansiyelinin bal ihracatını da etkilediğini ifade ederek, "İhracattaki olumlu artıştan memnunuz ve bu rakamların giderek daha da üst seviyelere çıkacağına inanıyoruz." dedi.

Bölge ihracatının çok daha iyi noktalara gelmesi gerektiğini vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Bölgenin kestane balı gibi çok büyük değerde bir balı var ancak bu bal maalesef katma değerli ve bilinilirliği yüksek bir ürün markası haline getirilemiyor. O nedenle üreticiler bir araya gelerek, güç birliği yapmalı ve marka oluşturulmalı. Bu yapıldığı takdirde ihracatın daha da üst noktalara ulaşacağı açıkça görülecektir."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :