Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Yıldız:

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Yıldız:

"FETÖ'nün yaptığı basit üniformalı bir darbe değil, yeni nesil terör eylemiydi"- "Musul hepimiz için önemli bir sınav olacak. Tüm uluslararası toplum açısından da böyle olacak. Türkiye elinden gelen katkıyı sağlayacak ve buna TİKA aracılığıyla şimdiden ba

BAĞDAT (AA) - Türkiye'nin Bağdat Büyükleçisi Fatih Yıldız, Fethullacı Terör Örügütü'nün (FETÖ) geçtiğimiz yıl 15 Temmuz'da yaptığı darbe girişiminin "yeni nesil terör eylemi" olduğunu söyleyerek, söz konusu terör örgütünün Irak'taki faaliyetlerine son verilmesini istedi.

Yıldız, Bağdat'taki Büyükelçilik rezidansında Irak'ta yayın yapan medya kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Burada açıklamalarda bulunan Yıldız, geçen yıl 15 Temmuz'da FETÖ tarafından yapılan darbe girişiminin Türk halkı tarafından başarısızlığa uğratıldığını hatırlatarak, "Bu örgütün yaptığı basit üniformalı bir darbe değil, yeni nesi terör eylemiydi. Şeytani duygularla beslenen kişiye tapınma anlayışının tezahürü olan bir terör girişimiydi. Bunlarla mücadelemiz hukuk çerçevesinde devam ediyor." dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin sonuçlarını en iyi Irak'ın anlayabileceğini ifade eden Büyükelçi Yıldız, "Bu terör örgütü, dünyanın birçok yerinde son derece etkin. Irak'ta da hala faaliyetlerini sürdürüyor. Kendilerini çok iyi gizleyebiliyorlar. Irak'ta faaliyetlerinin sonlandırılması ülke halkının yararına olur. Burada okullar aracılığıyla mevcudiyetlerini sürdürüyorlar. Bu konudaki görüşmelerimiz Irak makamlarıyla son hızıyla devam ediyor." diye konuştu.

- "Musul önemli sınav olacak"

Yıldız, Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılmasından dolayı tebrik mesajını Irak makamlarına ilettiklerini söyleyerek, "Neticede Musul kurtarıldı ancak Irak'ın mücadelesi devam ediyor. Türkiye'nin desteğini sürdürecek." dedi.

Musul ve diğer bölgelerin yeniden imarında Türkiye'nin katkı sunacağını bildiren Yıldız, "Musul hepimiz için önemli bir sınav olacak. Tüm uluslararası toplum açısından da böyle olacak. Türkiye elinden gelen katkıyı sağlayacak ve buna TİKA aracılığıyla şimdiden başladık." bilgisini paylaştı.

"Musul'un Musul halkı tarafından korunması gerekir." diyen Yıldız, Irak hükümetinin Musul operasyonuna ordu dışında güçlerin (milisler) katılmaması çağrılarına kulak astığını belirterek, "Telafer'i kurtarma operasyonunda da aynı yaklaşımı ortaya koyuyoruz ve bunu Irak hükümetinden de bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Başika'daki Türk askeri varlığına ilişkin soruya Büyükelçi Yıldız, şu cevabı verdi:

"Başika'daki Türk askeri varlığından 'Irak'ın bütünlüğüne karşı' gibi bir anlam çıkarmak son derece yanlıştır. Türkiye, her zaman Irak'ın toprak bütünlüğüne önem göstermiştir. Başika'daki askeri varlığımız Irak'ın terörle mücadelesine destek içindir."

-IKBY'nin bağımsızlık planları

Yıldız, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık planını da değerlendirerek, şunları kaydetti:

"Türkiye, bu konuda başından beri ilkeli tutumunu ortaya koydu. IKBY, enerji ve ticari anlamında bizim fiziken komşudur. IKBY ile terörle mücadeleden enerji ve ticaret alanlarına kadar ilişkilerimiz çok iyidir. En üst düzeydeki görüşmelerimizde de IKBY idarecilerine Irak'ın toprak bütünlüğüne önem verdiğimizi vurguluyoruz. Bağdat ile sorunların diyalog yoluyla çözülmesini önemsiyoruz. Başta Kerkük olmak üzere statüsü belirlenmeyen tartışmalı bölgeleri de referanduma (IKBY) katmak Türkiye'nin kabul etmeyeceği bir durum. IKBY'nin Irak'ın bütünlüğünden yana somut çaba göstermesini bekliyoruz."

Irak'taki terör örgütü PKK varlığına ilişkin de Yıldız, "PKK'yı DEAŞ'tan farklı görmüyoruz. Irak hükümetinin de bunu bu şekilde görmesini diliyoruz. PKK'nın Sincar ve Kandil'deki varlığı bu ülkenin egemenliğinin ihlalidir. Kerkük'te önceden PKK bulunmuyordu. Oradaki bir meydan da paçavralarını astıklarını biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yıldız, açıklamaları sonrası gazetecilerle birlikte Büyükelçilikte yapılan 15 Temmuz'u anma fotoğraf sergisini gezdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :