Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Yıldız:

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Yıldız:

"Bu (Türkiye-Irak) ilişkiler, gündelik cari gelişmeler ne olursa olsun belli çizgide ilerleyebilmiş ve tarihin hiçbir döneminde Irak tarafıyla diyalog sona ermemiştir"- "Başbakanımızın Bağdat ve Erbil'e yaptığı ziyaretler bu ilişkilere bakışın bir gösterg

BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Türkiye'nin görevine yeni başlayan Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Türkiye ile Irak'ın köklü ilişkilere sahip olduğunu belirterek, "Bu ilişkiler, gündelik cari gelişmeler ne olursa olsun belli çizgide ilerleyebilmiş ve tarihin hiçbir döneminde Irak tarafıyla diyalog sona ermemiştir." dedi.

Irak'ın başkenti Bağdat'taki Büyükelçilik rezidansında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yıldız, Bağdat görevinin güzel ve mutluluk verici olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığındaki görev süresinin 22 seneyi doldurduğunu belirten Yıldız, "Görev yıllarım dünyanın farklı yerlerinde geçti. Chicago Başkonsolosluğu, Washington Büyükelçiliği'nde başkatip ve müsteşarlığın yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda (AGİT) da görev yaptım. Saraybosna ise ilk tayinim yeriydi. Savaştan hemen sonra eşimle birlikte gitmiştik." diye konuştu.

"Dışişleri Bakanlığı memuru için Bağdat, hiçbir zaman acı sürpriz değil." diyen Yıldız, "Bu, Dışişleri Bakanlığı çalışanı için gayet tatlı, güzel, mutluluk, şeref verici bir sürpriz ve haber olur. Hem ben hem de ailem Bağdat'a atama haberini duyunca çok mutlu olduk. Bağdat, Türkiye açısından çok önemli bir başkent. Irak bizim için komşu olmanın ötesinde farklı ilişki ağına sahip olduğumuz bir ülke." ifadelerini kullandı.

- "Bağdat, eski günlerinden uzaklaşmış"

Bağdat'ın Türk halkının yanı sıra popüler kültürde de önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları anlattı:

"Popüler kültürdeki Bağdat'ın birikimini düşündüğünüzde burası eski günlerinden, son 13 yılı sıkıntılı geçtiği için uzaklaşmış. Ancak Bağdat sokaklarında yürüdüğünüzde, insanlarıyla tanıştığınızda çok net şekilde o ihtişamlı günlerin insanlara ve şehre yansıdığını anlıyor ve görüyorsunuz. Saray Bosna'da da halk, yeni savaştan çıktığı için kendini toparlama arzusundaydı ve eski günlerini tekrar yakalamak istiyordu. Bağdat, o anlamda önemli aşama kaydetmiş görünüyor. Elbette ülkede başta terör olmak üzere diğer sorunlar devam ediyor ancak halkta buna karşı direnç iradesi var. Bu, bizim gibi diplomatlara cesaret veriyor."

- Türkiye-Irak ilişkilerinde köklü geçmiş

Türkiye-Irak ilişkilerinin köklü bir geçmişe sahip olduğunu kaydeden Yıldız, , "Bu ilişkiler, gündelik cari gelişmeler ne olursa olsun belli çizgide ilerleyebilmiş ve tarihin hiçbir döneminde Irak tarafıyla diyalog sona ermemiştir. Başbakanımızın Bağdat ve Erbil'e yaptığı ziyaretler de bu ilişkilere bakışın bir göstergesiydi ve diyalog sürecine verilen önemin bir sonucuydu. Irak tarafı da köklü ilişkilere sahip olduğumuz anlayışına sahip. Başbakanın ziyareti, Üçüncü Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nı canlandırıp devam etmemizi de sağladı. Üzerindeki hususlarda anlaştığımız ortak bildirimiz var." şeklinde konuştu.

- PKK, DEAŞ ve FETÖ'ye karşı ortak mücadele

İki ülke ilişkilerinde ön plana çıkan unsurların "güvenlik ve terör" olduğunu ifade eden Yıldız, terör örgütlerine karşı ortak mücadele verilmesinin önemine ilişkin şunları kaydetti:

"Her iki ülkede de faaliyet gösteren PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleri var. Bunlara karşı iki ülkenin eşit şekilde mücadele vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Bağdat tarafının şuan en önemli konusunun DEAŞ terörü olduğunu biliyoruz ve bu konuda arazide elimizden gelen tüm desteği vermeye gayret ediyoruz. PKK, her zaman iki ülkenin gündemindeydi. Irak tarafının, topraklarından Türkiye'ye böyle bir tehdide izin vermemesi gerektiğini gayet iyi bildiğini biliyoruz. Dolayısıyla Irak tarafının önceliklerinin idrakindeyiz ama bir şekilde bütün bu terör odaklarına karşı aynı zamanda mücadele etmemiz gerekiyor. FETÖ dahil hepsi, masum insanların ölümüne neden olan terör örgütleridir ve bunların arasında hiçbir ayırım gözetmememiz gerekir."

- Bağdat yönetiminden Sincar'daki PKK varlığına ilişkin somut adım beklentisi

Yıldız, Türkiye'nin DEAŞ'a karşı oluşturulan koalisyonun bir üyesi olduğuna ve bu örgütle mücadele çabalarına destek verdiğine işaret ederek, "Aynı anlayışın uzun süreden beri bölgeye yuvalanan PKK mevcudiyeti bağlamında da Bağdat tarafından sergilenmesini istiyoruz. PKK, bölgedeki bir takım farklı etnik grupları istismar ediyor. Irak'ın içinden kaynaklanan bir takım durumdan dolayı, buna yol açan hususlar var. Irak tarafı bu durumun bilincinde ama şu ana kadar Sincar'daki PKK mevcudiyeti bağlamında onlardan beklediğimiz ve ümit ettiğimiz adımları atmış değil. Bu, Sincar'ın konumu nedeniyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) de dahlini gerektirecek bir süreç. Biz, bir bütün olarak Irak'tan, kendi toprakları üzerinde Türkiye'ye yönelen ve Sincar ile yeni boyut kazanan bu tehdidi ortadan kaldırmak için, somut adımlar bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

- Irak'ta FETÖ'ye ait okulların devri

Büyükelçi Yıldız, Irak'ta bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) okullarının devredilmesiyle ilgili başlatılan süreçle ilgili ise şunları söyledi:

"Irak'taki FETÖ okulları, üzerinde çalışacağımız hususlardan birisi. Irak tarafı bunu belli bir noktaya getirdi. Bundan sonraki süreci başka ülkelerde de örneği olduğu gibi ilerletebilmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde Türk Maarif Vakfı'nın da dahliyle gerekli çalışmaları başlatacağız. Merkezi hükümetin bu konudaki iradesi ve işbirliğine yatkınlığını takdirle karşılıyoruz. Ama süreci tamamlayabilmek için ilave adımlara ihtiyacımız var ve onu yapacağımızdan eminim."

- Musul operasyonu ve DEAŞ sonrası Irak

Türkiye'nin yeni Bağdat Büyükelçisi Yıldız son olarak Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Yıldız şunları söyledi:

"Musul'un batısına yönelik harekatın zamanlaması konusunda soru işaretleri var. Musul'un batısından sonrasına baktığımızda, Türkmen kardeşlerimiz boyutuyla da, aklımızdaki yerlerden biri Telafer'dir. Bunların hepsi planlama aşamasında olup zamanlamasıyla ilgili netliğin olmadığı yerler. DEAŞ sonrası Irak'ın en önemli gündemi bu bölgelerin yeniden imarı olacak. Ama bu imar sadece fiziki değil, orada yerlerinden edilip bir kısmı da Türkiye'ye gitmiş olan insanların esasen dönüşleri bağlamında, bu insanların yeniden hayata tutunmalarını sağlamak önemli. DEAŞ belasının yol açtığı, okullardan hastanelere kadar, önemli yıkımlar var. Türkiye, buraların yeniden imarı ve daha iyi noktalara getirilmesi için devrede olmak istiyor. Türkiye, bunu net şekilde Iraklı muhataplarına da iletti. Türkiye'yi diğer ülkelerden farklı kılan şey buranın coğrafyasını çok iyi biliyor olması. Diyalog devam ettiği sürece Türkiye yapıcı rolünü gerek Musul'da gerekse Iraklı kardeşlerimizin arzu ettiği yerde mutlak surette üstlenecektir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :