"Türkiye'nin Ab'ye Uyumu, Enerji Topluluğu'na Tam Üyelikle Mümkün"

"Türkiye'nin Ab'ye Uyumu, Enerji Topluluğu'na Tam Üyelikle Mümkün"

Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri Başkanı Bornard:

ZEYNEP BEYZA KARABAY - Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri (ENTSO-E) Başkanı Pierre Bornard, Türkiye'nin Avrupa Enerji Topluluğu'na tam üyeliğinin pozitif bir adım olacağını belirterek, "Avrupa'yla olan enerji ilişkileri ve piyasa faaliyetlerinin rahat yürütülebilmesi açısından tam üyelik çok önemli" dedi.

Bornard, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ENTSO-E ve Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) arasında 15 Nisan'da imzalanan anlaşmayla ikili ilişkilerin güçlendiğine işaret etti. Bornard, Türkiye ile Avrupa arasında kalıcı bir elektrik sistemi bağlantısının sağlandığını vurguladı.

Türkiye'nin ENTSO-E'de gözlemci statü kazanmasının, TEİAŞ ve ENTSO-E arasındaki ikili ilişkileri daha da kuvvetlendireceğini belirten Bornard, "Birlikte çok şey başardık ve uzun soluklu bir iş birliği için adımlar attık. Bu iş birliğini daha da güçlendirmek için TEİAŞ'ın yakın zamanda ENTSO-E'de gözlemci rolü üstlenmesini istiyoruz. Bu, iki tarafın da kazançlı çıkacağı uzun bir hikayenin başlangıcı" diye konuştu.

Pierre Bornard, Avrupa'yla olan ilişkilerde Türkiye'nin bir sonraki adımının ise Enerji Topluluğu'na tam üyelik ve AB enerji yasalarına uyum sağlamak olduğunu ifade ederek, Avrupa'yla olan enerji ilişkileri ve piyasa faaliyetlerinin rahat yürütülebilmesi açısından tam üyeliğin çok önemli olduğunu ve Türkiye'nin bu yönde başarılı adımlar attığını söyledi. 

- "Türkiye, enerji yatırımında cazip bir ülke"

Türkiye'nin artan enerji arzından dolayı enerji yatırımlarında tercih edilen bir ülke olduğunu vurgulayan Bornard, istikrarlı ve şeffaf bir mevzuatla enerji yatırımlarında daha da çekici bir ülke konumuna gelinebileceğini belirtti.

Bornard, ülkedeki şebeke yatırımlarının artırılması için mevzuatın destekleyici nitelikte olması gerektiğini savunarak, "Etkili ruhsat süreçleri ve güçlü siyasi destekle, Türkiye'de altyapı yatırımları artırılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

- Türkiye'nin Enerji Topluluğu süreci

Türkiye, AB üyesi olmayan ülkelerin elektrik ve gaz piyasalarının liberalleşerek daha rekabetçi olmasını sağlayan ve AB ile uyumlu hale getiren Enerji Topluluğu ile daha önce tam üyelik konusunda anlaşma aşamasına gelmesine rağmen çevre, rekabet ve dış enerji ticaretiyle ilgili yasal düzenlemelerdeki endişesi sebebiyle gözlemci statüsünde kalmayı tercih etmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı