Türkiye'nin Ab Sivil Koruma Mekanizması'na Üyeliği

Türkiye'nin Ab Sivil Koruma Mekanizması'na Üyeliği

AFAD Başkanı Oktay:

BRÜKSEL (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türkiye'nin AB Sivil Koruma Mekanizması'na üyeliğinden iki tarafın da kazançlı çıkacağını söyledi.

Oktay, Brüksel'de üyelik için gerçekleştirilen imza töreninin ardından Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliğinde düzenlediği basın toplantısında, 3 yıldır süren müzakerelerde AB tarafının oldukça istekli davrandığını, iki tarafın menfaatine olacak bir noktada buluştuklarını söyledi.

Özellikle afetlerin yönetimi alanında Türkiye'nin son yıllarda geldiği noktanın herkesin farkında olduğunu belirten Oktay, şöyle konuştu: 

"Kurduğumuz sistemler ve oluşturduğumuz kapasite ve kabiliyet ki bunlar sadece tabii mevcut afetler anlamında değil, özellikle Suriye ve Irak'la öne çıkan insani yardımlar ve mülteciler konusunda kazandığı ciddi tecrübe ve bunun da ötesinde teknolojik afetler diye ifade edebileceğimiz kimyasal, biyolojik ve nükleer boyutta oluşabilecek endüstriyel kazalar ve farklı nedenli tehditlere karşı tedbirlerin alınmasına yönelik çok ciddi çalışmalarımız var, bütün dünya bunları görüyor." 

Son dönemde BM ile yakın işbirliği içinde çalıştıklarını, AB ile de karşılıklı tecrübe paylaşımı ve birlikte çalışma arayışının öne çıktığını belirten Oktay, "Her iki taraf için de kazan-kazan diyebileceğimiz bir anlaşmayı imzaladık" dedi.

Türkiye'nin deprem felaketinin ardından Nepal'e en hızlı ulaşan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Oktay, şunları söyledi:

"Nepal halkından sıkıntıda oldukları belirterek ve Türkiye'nin nasıl yardım edebileceğini soran  telefonlar almaya başladık. Bu o ülkede ne kadar etkin olduğunuzun da bir göstergesi. Kaosun hakim olduğu afet ortamında bizim ekiplerimizi, Sağlık Bakanlığımızın ekiplerini ve sivil toplum örgütlerimizi görüyorlar. O kargaşada bir kendi aramızda güçlü bir koordinasyon sağladık ve bu durum iletişimiyle, arama kurtarma faaliyetleriyle ve sonrasında insani yardım faaliyetleriyle sahaya yansıyor ve bu görülüyor. Filipinler'de 2013'teki tayfun felaketinde herkesten önce biz oradaydık. Şili'de de oradaydık, Somali'de de oradayız, Sırbistan'da bir felaket olduğunda da oradayız. Bosna'da, Afganistan'da ve Pakistan'da oradayız, Suriye ve Irak'ta zaten oradayız. Filistin'de aynı şekilde. Dolayısıyla burada özellikle Türkiye'nin geliştirdiği sistematik yaklaşım cazibe merkezini oluşturuyor." 

Oktay, AB Sivil Koruma Mekanizması üyeliğiyle Avrupa'da bazı ülkelerin sel felaketleri ve endüstriyel kazalar başta olmak üzere farklı alanlardaki tecrübelerinden daha etkin faydalanabileceklerini, daha geniş katılımlı sistematik çalışmalar yapabileceklerini söyledi.

Üyeliğin ardından AB'ye aralarında İstanbul depremi risk yönetiminin de bulunduğu bazı projeler üzerinde ortak çalışmayı teklif ettiklerini kaydeden Oktay, politikaların şekillenmesinde, karar alma düzeyinde hem operasyonel çalışmalarda, AB Sivil Koruma Mekanizması'nın aktif bir üyesi olacaklarını dile getirdi.

İstanbul'da depreme hazırlık çalışmalarını da değerlendiren Oktay, kriz yönetiminden risk yönetimine geçtiklerini, 2015 itibarıyla depreme veya herhangi bir afete hazırlıklı olduklarını, bu hazırlığı sürekli güncelleyeceklerini ve geliştireceklerini ifade etti.

AB Sivil Koruma Mekanizması'nın katılımcıları arasında yeni üye Türkiye'ye ilaveten 28 AB üyesiyle Norveç, İzlanda, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı