Türkiyeli ihracatçılardan İran ziyareti

Türkiyeli ihracatçılardan İran ziyareti

Türkiye İhracatçılar Derneği, İran Ticaret Odası iş birliğiyle iki ülke iş adamlarını bir araya getirdi

TAHRAN (AA) –Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyesi şirketlerden oluşan ticari bir heyet, İranlı iş adamlarıyla görüşmek üzere Tahran’a geldi.

TİM ve İran Ticaret Odası iş birliğiyle düzenlenen organizasyon kapsamında Türkiye’den gelen 25 ithalatçı şirketin yetkilileri, ilk üç günü başkent Tahran’da, üç gün de Tebriz kentinde İranlı iş adamlarıyla görüşmelerde bulunacak.

Heyette yer alan TİM Irak Masası Başkanı Surur Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, delegasyonun iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeyi ve sıcak tutmayı hedeflediğini belirtti.

TİM’in özellikle komşu ülkelerle ticaret hacmini artırmayı hedeflediğine değinen Aydın, “Komşumuz İran ile bu bağlamda çok iyi adımlar atıldı. Bunun en güzel örneği bu yıl imzalanan tercihli ticaret anlaşmasıdır.  Buna göre İran sanayi ürünlerinde biz de tarım ürünlerinde gümrükte indirime gideceğiz” diye konuştu.

“En önemli problem yüksek gümrük duvarı. İlk önce bu duvarı aşmamız gerekiyor” diyen Aydın, iki ülkenin gün geçtikçe iyileşen siyasi ilişkilerini ekonomik başarılarla taçlandırması gerektiğini ifade etti.

ABD ve Batı ülkeleri tarafından İran’a uygulanan ambargo dönemi boyunca Türkiye’nin bu ülkeye elinden gelen yardımı yaptığına işaret eden Aydın, “Halihazırda biz, İran’dan ham petrol, petrol yan ürünleri ve doğalgaz ithal ediyor, İran’a sanayi ürünleri ihraç ediyoruz. İhraç ettiğimiz sanayi ürünlerini daha çok çeşitlendirmek istiyoruz. Bunun için İran hükümetinden gümrük oranlarında indirime gitmesini talep ediyoruz” dedi.

Aydın ayrıca İran hükümetine, Türk firmalarına inşaat ve müteahhitlik sektörlerinde alan açması çağrısını yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı