"Türkiye'den mutlu anılarla ayrılıyorum"

"Türkiye'den mutlu anılarla ayrılıyorum"

Türkiye'deki görev süresi dolan Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss:- "Birçok dost edindiğim Türkiye'den mutlu anılarla ayrılıyorum"- "Türkiye'de kendimi hiç yabancı hissetmedim, burası benim evim gibi"- "Çocuklarımın favori yemeği Kayseri mantısı

ANKARA (AA)- MUHAMMET İKBAL ARSLAN- Türkiye'deki 7 yıllık görev süresi ocak ayında bitecek olan Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, "Birçok dost edindiğim Türkiye'den mutlu anılarla ayrılıyorum." dedi.

Türkiye'de başkonsolos ve büyükelçi olarak toplam 7 yıl görev yapan Kiss, bu süre boyunca Türk kültürü ve hayatına ilişkin deneyimlerini AA muhabirine anlattı.

Büyükelçi Kiss, Türkiye'de geçirdiği süre boyunca çok huzurlu olduğunu belirterek, "Burada herkes çok misafirperver. Birçok dost edindiğim Türkiye'den mutlu anılarla ayrılıyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de geçirdiği 7 senenin hayatındaki en faydalı dönemi olduğunu dile getiren Kiss, burada eşsiz birçok tecrübe edindiğini söyledi.

Büyükelçi Kiss, güzel zamanlar geçirmesinde Türk insanının misafirperverliğinin büyük payının olduğuna değinerek, "Özellikle büyükelçilikte çalışan Türk ve Macar iş arkadaşlarımla çok iyi ilişkilerim var. Onlar beni sadece yönetici olarak değil bir arkadaş olarak da kabul ettiler. Politikacılar, akademisyenler ve diğer Türk vatandaşlarıyla da çok iyi ilişkilerim var. Hepsi manevi olarak çok değerli." diye konuştu.

- "Biz aynı dil ailesinden geliyoruz"

Türkçe ve Macarcanın aynı kökten geldiğini söyleyen Kiss, iki dil arasında "şapka, ciğer, poğaça" gibi 190 ortak kelimenin olduğunu vurguladı.

Kiss, "Ortak kelimeler 150 yıl Osmanlı'nın bir parçası olarak ortak yaşamdan geliyor. Bu bizim ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor. Ayrıca iki dilin cümle yapıları da aynı. Biz de cümleye özne ile başlayıp fiil ile bitiriyoruz. Biz aynı dil ailesinden geliyoruz ve bu dil ailesine mensup çok az ülke var." şeklinde konuştu.

Büyükelçi Kiss, iki ülke insanının benzer yönlerinin olduğunun altını çizerek, "Bizler konuşmayı, misafirperverliği, duygularımızı göstermeyi ve gülmeyi çok seviyoruz." dedi.

Türkiye'deki yemek kültürünün de şahane olduğunu vurgulayan Kiss, her yörenin Adana kebabı, Kayseri mantısı ve Bursa iskenderi gibi kendine has lezzetleri olduğuna işaret etti.

- "Favori yemeğim balık"

Kiss, 8 ve 10 yaşlarında iki oğlunun olduğunu ve ikisinin de Kayseri mantısını çok sevdiğini belirterek, "Ne zaman Kayseri'ye gitsem çocuklarıma mantı getiriyorum. Benim Türkiye'deki favori yemeğim ise balık. Türkler levrek, kalkan ve hamsiyi inanılmaz pişiriyorlar." diye konuştu.

Türkiye'de resmi ve turistik amaçlı birçok gezi yaptığını ve gittiği şehirlerin sayısını hesaplayamadığını anlatan Kiss, Trabzon, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kars, Çanakkale ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin doğusundan batısına hemen hemen bütün illerine gittiğini söyledi.

- "Kapadokya'daki her şey beni çok etkiledi"

Büyükelçi Kiss, bütün şehirlerin kendine has özellikleri olduğunu ve hepsini çok beğendiğini dile getirerek, "Kars'taki kaleleri çok sevmiştim. 1850'de Macar askerler Osmanlı ordusunun bir parçası olarak burada savaşmış. Buranın bizim için manevi önemi var. Ancak beni en çok Kapadokya etkiledi. Kapadokya'daki her şey beni çok etkiledi. Ben orada çok rahat hissediyorum, ailemle yine oraya gideceğim." dedi.

Macarlara hem ekonomik yatırım hem de turistik geziler için Türkiye'ye gitmesi önerisinde bulunduğunu belirten Kiss, Türkiye ile Macaristan arasındaki turizmin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. Kiss, "Türkiye'deki bazı bölgeler Macaristan'da bilinmiyor. Buralarının reklamının daha iyi yapılması gerekiyor. Böylece daha çok Macar turist gelir." dedi.

- "Haftada 2-3 kez spor salonuna gidiyordum"

Spor yapmayı çok sevdiğini ifade eden Kiss, Türkiye'deki iş yoğunluğundan ve ailesiyle ilgilenmesi gerektiğinden spora yeteri kadar zaman ayırmadığını ifade etti. En çok sevdiği spor dalının su topu olduğunu söyleyen Kiss, Türkiye'de de haftada 2 veya 3 kez spor salonuna gittiğini, genelde 8-9 kilometre tempolu koştuğunu ardından saunaya girdiğini ve sonra da yüzdüğünü anlattı.

Futbolu da çok sevdiğini ve bu spor dalına Türkiye'de çok büyük bir ilgi olduğunu dile getiren Kiss, Türkiye Milli Futbol Takımı'nın daha iyi yerlere gelmesinin ülke futbolu açısından çok önemli olduğuna işaret etti.

- "3 büyükleri stadyumda izledim"

Kiss, Türkiye'de çok büyük bir rekabet ortamı olduğunu söyleyerek, "Ben Türkiye'nin en ünlü kulüpleri olan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı stadyumda izleme fırsatı buldum ve üçü de fantastik takım. Hangisi favori takımınız derseniz ben üçü arasında ayrım yapamam. Ben güzel oyunu tercih ederim. Ancak Ankara'da maça gitmek için zamanım olmadı maalesef." değerlendirmesinde bulundu.

Yurt dışında yaşamak için 7 yılın çok büyük bir zaman dilimi olduğunu vurgulayan Kiss, çocuklarının yaşamlarının neredeyse yüzde 90'ını Türkiye'de geçirdiğini ve onların ileri derecede Türkçe konuştuğunu kaydetti.

Türkiye'yi kendi evleri olarak gördüklerini belirten Kiss, "Biz, zaman zaman Macaristan'ı ve oradaki dostlarımızı özlüyoruz. Ancak nerede yaşarsak yaşayalım biz bir aileyiz ve mutluyuz. Türkiye'de kendimi hiç yabancı hissetmedim. Arada Macaristan'ı özlüyordum ancak burası benim evim gibi." dedi.

- "Oğlum 'Benim babam büyükelçi, ben küçükelçiyim' dedi"

Türkiye'de birçok mutlu anısının olduğunu ancak bunlardan birini unutamadığını söyleyen Kiss, şöyle devam etti:

"4 yıl önce başımıza küçük oğlumla ilgili çok komik bir şey geldi. Ailece Ürgüp'e gitmiştik ve otelde kahvaltı yapıyorduk. Garsonlar ve yetkililer bize aşırı ilgi gösteriyorlardı. Benim küçük oğlum bir anda 'Benim babam büyükelçi, ben küçükelçiyim' dedi. O anı hayatta unutamam."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :