Türkiye'den Makedonyalı öğrencilere burs desteği

Türkiye'den Makedonyalı öğrencilere burs desteği

TİKA tarafından bin 850 üniversite, lise ve ilköğretim öğrencisine burs verildi

ÜSKÜP (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Makedonyalı bin 850 üniversite, lise ve ilköğretim öğrencisine burs verildi.

Makedonya Türkleri Sivil Teşkilatlar Birliği (MATÜSİTEB) aracılığıyla dağıtılan burslar için düzenlenen törene, AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Mahmut Çevik ve diğer davetliler katıldı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Baş, burada yaptığı konuşmada, "Çocuklarımızın eğitimlerini sürüdürebilmesi, bir toplumun ilerlemesi için olmazsa olmaz bir kural. Gelişmiş toplumlara baktığımız zaman, hepsinin eğitim düzeylerinin çok yüksek olduğunu ve bulundukları toplumun refahına ve gelişime katkı sağladıklarını biliyorum" dedi.

TİKA'nın 2005 yılından beri Makedonyalı öğrencilere destek verdiğini hatırlatan Baş, "Bugüne kadar ekilen bütün bu tohumların yavaş yavaş fidesini alma zamanıdır" diye konuştu.

Üsküp Büyükelçisi Şölendil de öğrencilerin okullarını başarıyla bitirmeleri temennisinde bulunarak, "Sizden beklentimiz, yüzyıllara dayanan dostluk köprülerini daha da güçlendirecek görevler almanız" dedi.

-40 öğrenci ile başladı-

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Çevik ise TİKA olarak eğitime ve gençlerin yetiştirilmesine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, MATÜSİTEB aracılığıyla verilen burslardan yararlanan öğrenci sayısının 40'tan bin 850'ye ulaştığını kaydetti.

MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim de Türkçe eğitimin cazibe merkezi haline gelmesini hedeflediklerini belirterek, "Bazı yerlerde, Türkçe sınıflarındaki öğrenci sayısı giderek azalmaktadır. Burs verilerek bu azalışın önüne geçilmiştir. Öte yandan burslar, bazı yerlerde yeni sınıfların açılmasında teşvik edici olmuştur" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından burslar, öğrencilere dağıtıldı.

TİKA'nın mali desteğiyle MATÜSİTEB aracılığıyla sekiz yıldır aralıksız dağıtılan burslar, Makedonya'daki Türkçe eğitime verilen en büyük desteklerden biri olarak gösteriliyor.

Bu yıl da 550'si ilköğretim, 765'i lise, 535'i üniversite öğrencisi olmak üzere bin 850 öğrenciye burs dağıtıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :