Türkiye'den Lübnan Afet Yüksek Konseyi'ne yardım

Türkiye'den Lübnan Afet Yüksek Konseyi'ne yardım

TİKA, Lübnan Afet Yüksek Konseyi'ne 105 bin dolar değerinde ekipman yardımında bulundu

BEYRUT (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan Afet Yüksek Konseyi'nin (HRC) Beyrut Limanı'ndaki tesislerinin kapasitesinin arttırılmasına yönelik proje kapsamında Lübnan'a 105 bin dolar değerinde yükleme, taşıma ve paketleme ekipmanı yardımında bulundu.

TİKA tarafından getirtilen ekipmanların teslimi için limanda düzenlenen törende, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, TİKA'nın Lübnan Koordinatörü Serhat Küçükkurt ve HRC Genel Sekreteri General Muhammed Hayr hazır bulundu. Törenden sonra Erciyes ve diğer yetkililer teslim edilen ekipmanları inceledi.

TİKA tarafından HRC'ye teslim edilen ekipmanlar arasında limandaki hangara gelen yardımların kolayca taşınması ve istiflenebilmesi için vinç ve forklift, hızlı bir biçimde paketleme işleminin yapılması için portatif yürüyen bant, streç paketleme makinesinin yanı sıra, raf sistemleri, zemin silme makinesi olduğu ifade edildi.

Büyükelçi Erciyes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, HRC'nin Lübnan genelinde yardım faaliyetlerinde bulunduğunu ve yurt dışından gelen yardımların limandaki depolarda tasnif edildiğini belirterek, "TİKA da bir projeyle HRC'nin ihtiyaç duyduğu bazı malzemeleri temin etti." diye konuştu.

TİKA'nın gurur duyulan bir kuruluş olduğunu ve 150 ülkede projeler gerçekleştirdiğini belirten Erciyes, TİKA'nın 55 ülkede 57 ofisi olduğunu ve bu ofislerden birinin de Lübnan'da bulunduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"TİKA Lübnan'da 2007'den beri yaklaşık 80 proje gerçekleştirdi. İlk projemiz Sayda'da yapılan 100 yataklı hastane. Bu projelerin toplam bedeli 32 milyon dolar değerinde. Halen devam eden 20 proje var. Bu projeleri biz Lübnan'da belediyelerin, Lübnan hükümetinin ve STK'ların talepleri üzerine ve tüm Lübnan halkını kucaklayacak şekilde ayrım gözetmeden yapıyoruz. TİKA'nın bu projeleri, Türkiye ile Lübnan arasındaki köklü tarih ile kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesinde de katkıda bulunuyor."

TİKA'nın Lübnan Koordinatörü Küçükkurt ise HRC'nin kurumsal kapasitesine katkıda bulunmak ve kurumun ihtiyaç sahiplerine yardımlarını daha hızlı ulaştırmasını sağlamak amacıyla limandaki tesislere destek olduklarını belirtti.

Küçükkurt. "Burası için yükleme, taşıma ve paketleme ekipmanını sağlıyoruz. Lübnan'da önem verdiğimiz konulardan biri olan kurumsal kapasitenin artırılmasıyla ilgili daha pek çok projemiz var. Tarihi ve kültürel yakınlığımız sebebiyle iyi ilişkilerimiz bulunan Lübnan'da TİKA'nın gerçekleştireceği faaliyetlerle ilişkilerimizi güçlendirme yolunda önemli adımlar atmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Ülke içindeki afetler ve felaketlerle ilgili yardımları koordine eden Lübnan Afet Yüksek Konseyi'nin Genel Sekreteri General Muhammed Hayr ise Türkiye'ye ve TİKA'ya desteklerinden dolayı teşekkür ettiğini ve bu desteklerin sürmesini beklediklerini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :