Türkiye’den Kırgızistan’daki imamlara burs desteği

Türkiye’den Kırgızistan’daki imamlara burs desteği

Kırgızistan İman Manevi Kültürü Geliştirme Vakfı Başkanı Kadırbekov: - “Türkiye’den 5 milyon dolarlık destek geldi. Bu destekle ülkede camilerdeki imamlara aylık burs vermeye başladık” - “Bugüne kadar imamlarımızın eğitim kitabı yoktu”

BİŞKEK (AA) – NEZİR ALİYEV - Kırgızistan'da İman Manevi Kültürü Geliştirme Vakfı Başkanı Nurcigit Kadırbekov, Türkiye hükümetinin desteğiyle ülke camilerinde imamlara aylık burs vermeye başladıklarını söyledi.

Kadırbekov, Kırgızistan’da dinler arası uyumun korunması, hoşgörünün pekiştirilmesi ve din eğitiminin artırılmasında devlete destek olmak amacıyla 2014'te Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan İman Manevi Kültürü Geliştirme Vakfının çalışmalarını AA muhabirine anlattı.

Kadırbekov, kurulduğundan bu yana vakfın Türk hükümetinin maddi desteğiyle çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, Türkiye’ye teşekkür etti.

Dinin Kırgızların hayatındaki önemli rolüne işaret eden Kadırbekov, “Kırgızistan’da doğumda, evlilikte ve hatta gerginliklerin sona erdirilmesinde evlere din adamları çağrılır. Din adamlarımız, toplum ile iç içedir. Bunun açıdan devletin ve ulusal güvenliğinin korunması için din adamlarımızın desteklenmesi şart.” diye konuştu.

Kadırbekov, ulusal yasalara göre dini konularla bağlantısı olan kurumların devletten ödenek talep etmesinin yasak olduğuna dikkati çekerek, vakfın kurulmasının ardından kaynak arayışına girdiklerini ve Türkiye’nin desteğini gördüklerini kaydetti.

"Türkiye’nin maddi desteğiyle Kırgızistan’da cami imamlarımız ilk kez burslu oldu.” diyen Kadırbekov, Türkiye’nin vakıf aracılığıyla din görevlilerine katkı vermek amacıyla 5 milyon dolar destekte bulunduğunu bildirdi.

Kadırbekov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kırgızistan’da 2 bin 700 cami var. Yani, 2 bin 700 cami imamı mevcut. İmamlarımızın motivasyonu ve en önemlisi eğitimleri için maddi destek şart. İman Vakfı, Kırgızistan Müftülüğü ile ortaklaşa belirlediği kriterlere uygun olarak cami imamları için sınav yapılıyor. Sınava başvuran 2 bin 700 imamdan bin 300 imama 5 bin ila 10 bin soma (73 ila 150 dolar) aylık burs veriyoruz. İmamların ilgisi çok büyük. Belirlenen sürede yapılan sınavlara imamlar daha iyi çalışarak geliyorlar. Bunun için Türkiye’ye minnettarız.”

Kırgızistan’da imamların eğitimi, mesleki tecrübelerinin artırılması ve cuma hutbelerinde kamuoyunu ilgilendiren konuların gündeme getirilmesi gibi konularda Türkiye’yi örnek aldıklarını belirten Kadırbekov, “Türkiye Diyanet Vakfı bünyesinde kitle iletişim araçları mevcut. Biz de toplumu bilgilendirmek için öncelikle 15 kısa metrajlı film hazırladık. Bu filmleri ulusal ve bölgesel televizyon kanallarında yayınlanmaya başladık.” diye konuştu.

Kadırbekov, Türkiye’nin desteğiyle dini yayın konusuna da önem verdiklerini dile getirerek, “Şimdiye kadar cami imamlarımızın eğitim kitabı yoktu. Vakıf olarak yıllar sonra böyle bir eğitim kitabı hazırladık. Bu kitaplar tüm imamlara dağıtıldı. Bu kitap sayesinde imamlarımız sınavlara tabii tutuluyor. Sadece başarılı olanlara aylık burs veriyoruz.” ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :